17 / 04 / 2024

Ofton İnşaat, 5 yıl içinde 2 milyar TL'lik iş üretecek!

Ofton İnşaat, 5 yıl içinde 2 milyar TL'lik iş üretecek!

Ofton Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İsmail Hakkı Altun, 5 yıl içinde 2 milyar TL'lik iş üretmeyi planladıklarını belirterek, 'Kriz korkusuyla yatırımlarımızdan da elemanlarımızdan da vazgeçmeyiz. Belki bir projeden yüzde 30 yerine, yüzde 10 kazanırız. Sorun de



Ofton Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İsmail Hakkı Altun'a göre Türkiye bu sefer de küresel krizin aktörlerinden biri olmayacak. Ancak Altun'a göre gayrimenkul sektöründe 'az karlı' günler başlıyor. Bu süreçte gayrimenkul şirketlerinin 'aç gözlü' olmaması gerektiğini söyleyen Altun, 'Yatırımlarımızdan da elemanlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Bir projeden yüzde 30 yerine, yüzde 10 kazanırız. Sorun değil... Ortam düzelince bunlar telafi edilir' diyor.
  
- Piyasalar hareketli, yeni bir kriz kapıda mı

Son yılarda yaşanan krizler daha çok Avrupa, Amerika merkezliydi. Dolayısıyla bütün dünya bu krizlerden etkilendi. Türkiye 10 yıl öncesine kadar ciddi krizler yaşamış ve deneyimler çıkarmış bir ülke. Artık ayakları yere basıyor. Son krizden çok fazla etkilenmedik. Bu sefer de böyle olacağını düşünüyorum...

- Kriz söylemleri konut almayı düşünenleri daha temkinli olmaya sevk etti mi

Aslında yılbaşından beri böyle bir süreç var. İnsanlar daha temkinli. Ramazan sonrasında, hareket bekliyorum.

- Başbakan Erdoğan 'eviniz yoksa, otomobil alın, eviniz varsa daha lüksünü aramayın' dedi. Siz de lüks konut üretiyorsunuz...

Lüksten öte kaliteli konut üretiyoruz. Ben bu temkinli davranma psikolojisinin çok sürmeyeceğini düşünüyorum. Şehir merkezindeki konutların her zaman alıcı bulur. Biz kriz dönemlerinde de satış yapan bir firma olduğumuz için bu tarz endişelerim yok.

Alman fonla görüşmeler sürüyor

- Körfezden gayrimenkule yoğun bir ilgi var. Size de teklif geliyor mu

Bizim de görüşmelerimiz oldu. Ancak biz daha çok Avrupalılardan birlikte iş yapma teklifi alıyoruz. Almanya, Fransa, İngiltere, hatta Yunanlılardan teklifler aldık.

- Somutlaşmaya yakın bir proje var mı

Alman bir fonla ortak iş yapma düşüncemiz var. Burada, Almanya'da ya da üçüncü bir ülkede uygun bir proje olduğu takdirde birlikte girmeyi düşünüyoruz. Mesela onların Amlanya'da ofis, otel ve konuttan oluşacak birkaç milyar dolarlık çok büyük çaplı bir projesi var. Olgunlaşırsa o projede de yer alabiliriz. Görüşmelerimiz devam ediyor.   

- 'Yazlık'le ilgileniyor musunuz

Türkiye'nin güneyine bakıyoruz. Bodrum birinci tercihimiz. Görüştüğümüz yerler var, bir türlü beğenemiyoruz.

Bomonti şehrin altın noktası olacak

- Bomonti'de ilk markalı konut projesini yapan sizsiniz.. Bölgede yatırıma devam edecek misiniz

Kentsel dönüşümün gönüllü öncülerindeniz. Bizden sonra 10 bin konut yapıldı bölgeye. Oradaki ilk projemizden ev alanlar yüzde 200-300 gibi karlar elde etti. Elysium Fantastic de yüzde 30-40 prim yaptı. 2012'de Bomonti'de 400-500 konutluk bir projeye daha başlayacağız. Bu da Fantastic gibi yatay bir proje olacak. Metrekare fiyatının da 5000 TL olmasını öngörüyoruz. 

- Bomonti'de bir tarafta gecekonduların, diğer tarafta lüks kulelerin bulunduğu ilginç bir yapılaşma var. Bunun değişmesi için çabanız var mı

Tabii.. Yeni Şehircilik Bakanlığı kuruluyor. Ankara'dan beklentimiz büyük. Yerel yönetimlerin bir türlü baş edemediği bu çarpık yapılaşmanın artık çözülmesi lazım. Ben şehircilik bakanlığının bu anlamda faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bomonti'de güzel projeler yapmaya devam edeceğiz. Çarpık yapılaşma sorununun çözülmesiyle şehrin altın noktası olacağını düşünüyorum.

Aç gözlü olmaya gerek yok

- Belirsizlik dönemlerinde iş dünyası yatırımlarını erteliyor. 2012 projeksiyonlarınızda değişiklik var mı
Biz bundan önceki krizde de ne yatırımlarımızı erteledik ne işçi çıkardık. Tabii ki ticarette durmak gereken yerde duracaksın ama doğru başlayan bir iş doğru devam eder. Sadece karınız azalır. Uyum içerisinde giden bir yapıyı bozmak kardan çok zarar getirir diye düşünüyorum. Biz belki bu dönemde bir projeden yüzde 30 yerine yüzde 10 kazanacağız. Aç gözlü olmaya gerek yok. Tüm inşaat firmalarına önerim bu.

- 2012'deki yeni projeniz ne

Kandilli'de 136 konutluk bir projemiz olacak. Piyalepaşa'da iki yeni projemiz olacak. 230 odalı, 4 yıldızlı otel ve kongre merkezi ile 6500 metrekarelik Ofton Next Plaza adını taşıyan bir iş merkezi yapacağız. Bomonti'deki projenin yanı sıra Ortaköy'de 15 dairelik butik bir rezidans yapacağız.

5 yıllık arsa rezervimiz dolu

- Şehir merkezinde arazi neredeyse kalmadı. Elinizde arazi stoku
var mı

Biz Ofton olarak finans gücümüzle zor şartlarda arazi üretmeyi başarıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl için arsa rezervlerimiz dolu. Bomonti'de, Ortaköy'de, Merter'de arsalarımız mevcut. Zamanı geldiğinde yatırımlara başlayacağız.

Rixos'la yeni proje yolda

- Taksim'de inşa ettiğiniz Rixos Elysium Suites'de satışlar nasıl Rixos'la yeni ortaklık düşünüyor musunuz

Şimdiye kadar projenin yüzde 40'ını sattık. Talep de oldukça yüksek. Bu projede bir satış kaygımız yok. Rixos'la inşallah yeni projelerimiz de olacak. Kısa vadede birlikte bir projeye başlayabiliriz.
Akşam/Şenay BÜYÜKKÖŞDERE


Geri Dön