19 / 04 / 2024

Öğrenci yurtları depreme dayanıklı değil!

Öğrenci yurtları depreme dayanıklı değil!

İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılırken, Sayıştay raporları depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha gündeme getirdi. Uyarılara rağmen karayolları deprem yönetmeliğine göre yapılmamış, öğrenci yurtları da depreme dayanıklı değil. 



Türkiye, İzmir'de yaşanan depremin yaralarını sarmaya çalışırken, Sayıştay raporları depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi. TBMM'ye sunulan 2019 yılı Sayıştay raporlarına göre, bazı karayollarının yapımında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne uyulmadı. Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; yurtlarda da durum vahim. Depreme dayanıksız ve elverişsiz binalar, öğrenci yurdu olarak kullanılıyor ve bu binalarda büyük risk bulunuyor. 

Bursa Şehir Hastanesi'nde ise sözleşmede olmasına karşındeprem izolatörleri yok.  Ankara  Bilkent Şehir Hastanesi'nin Entegre Sağlık Kampüsü'ne de fore kazık temel sistemi yapılmadı. Sayıştay'ın kurumlara yaptığı uyarılar şu şekilde:

YURTLAR RİSK ALTINDA

Sayıştay'ın Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu denetim raporuna göre, bazı öğrenci yurtlarının fiziki ve teknik altyapısının uygunsuz olduğu tespit edildi. Kullanıma elverişli olmayan binaların faal olduğu, biten kira sözleşmelerinin de yenilendiği ifade edildi. Raporda “Yönetmelikte yurt binaları uzun süreli ve yoğun kullanılan binalar olarak tanımlanmaktadır. Konut ve işyeri binası olarak tasarlanmış binaların yurt olarak kullanılması, can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olacaktır” denildi.

DEPREM İZOLATÖRÜ YOK

Sağlık Bakanlığı'na ilişkin raporlarda ise Bursa Şehir Hastanesi'nde sözleşmede bulunan deprem izolatörlerinin tamamlanmadığı belirlendi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Entegre Sağlık Kampüsü'nün proje aşamasında da “Her türlü zemin iyileştirmesi yapılacak, kazık temel sistemi uygulanacaktır. Yapının temel sisteminin tamamında deprem sismik izolatörleri kullanılacaktır” ifadesi olmasına rağmen, temel sisteminin fore kazık temel olmadığı belirlendi.

İstanbul'da olası depremde 500 bin konut riskte!


Geri Dön