29 / 03 / 2024

Olimpiyat Stadı'nın aydınlatması şehir cereyanından ayrılacak!

Olimpiyat Stadı'nın aydınlatması şehir cereyanından ayrılacak!

Beşiktaş-Tottenham maçındaki elektrik kesintisinin asıl sebebinin, bölgede hızla artan enerji tüketimi nedeniyle yaşanan anlık dalgalanma olduğu belirlendi. Derbide sorun çıkmaması için aydınlatma şehir cereyanından ayrılacak, jeneratör kiralanacak




Avrupa Ligi’nde iki hafta önce oynanan Beşiktaş-Tottenham maçında iki kez yaşanan elektrik kesintisi büyük tepki çekmişti. Kimileri ‘trafodan’ dedi, kimi jeneratör arızası... Ancak 2005’teki Şampiyonlar Ligi maçından beri bir kez bile yaşanmayan arızanın asıl sebebini HABERTÜRK araştırıp, ortaya çıkardı: Ne jeneratör arızalıydı ne de trafo patlamıştı. Aslında statta elektrik bile kesilmemişti. Sebep, akımın milisaniyelik göz kırpmasıydı!



Olimpiyat Stadı çevresinde son yıllarda hızla artan yapılaşma, İSKİ’nin dev pompa istasyonlarının elektrik ihtiyaçlarıyla birleşince, aynı enerji hattından beslenen Olimpiyat Stadı’nda o gece teknik deyimle bir ‘göz kırpması’ yaşandı. Yani enerji dalgalandı. Zira stattaki skorboard, led reklamlar ve diğer elektronik aletler çalışırken, sadece 296 adet aydınlatma söndü. Çünkü akım dalgalanması sonrası civalı olan aydınlatma milisaniye içinde dalgalanan enerji sonrası sönmüş, yeniden eski haline gelmesi için de yaklaşık 8-10 dakika geçmesi gerekmişti. Peki şimdi ne olacak? İki hafta sonra o statta oynanacak Beşiktaş-Galatasaray derbisinde benzer bir sorun yaşanacak mı? Cevap net: Yaşanmayacak! Stada gelen BEPSAŞ yetkilileri ile yapılan görüşme sonrası bu sorunun çözümü için üç yol olduğu ortaya çıktı.

BAKAN KILIÇ ONAYLADI 

Statta ya led aydınlatmaya geçilecek, ya dinamik UPS takılacak ya da aydınlatma şehir şebekesinden ayrılacak. Yaklaşan derbi maçı göz önüne alındığında en pratik olan üçüncü yol tercih edildi. Beşiktaş-Galatasaray maçı öncesi stadı aydınlatan ışıklandırma şehir şebekesinden ayrılarak kiralanacak dev jeneratörlerle yedeklenecek. Maç sonrası kesintiye ilişkin soruşturma başlatan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da sunulan rapor doğrultusunda uygulamaya onay verdiği öğrenildi.



HaberTürk




Geri Dön