20 / 04 / 2024

Olimpos’ta itirazlar karşılık buldu: Yapılaşmaya kısmen dur dendi!

Olimpos’ta itirazlar karşılık buldu: Yapılaşmaya kısmen dur dendi!

Olimpos için hazırlanan imar planına ve plan hükümlerine ilişkin meslek örgütleri ile vatandaşların itirazlarının bir kısmı Turizm Bakanlığı tarafından haklı görüldü. Bakanlık, yapılaşma koşulunu yüzde 30’a çıkaran ve tarım alanlarını imara açan plan notlarının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı



Antalya’nın Kumluca ilçesindeki köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olimpos için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan koruma amaçlı imar planına ve plan hükümlerine yapılan itirazlar haklı bulundu. BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; Bakanlık itirazlar sonucu bölgedeki yapılaşmanın yüzde 30’dan yüzde 10’a düşürülmesi kararını aldı. 

Ayrıca tarım alanlarının yapılaşmaya, park alanlarının da ticari faaliyetlere açılmasını iptal etti. Fakat Bakanlık, Mimarlar Odası’nın sit derecesi düşürülen alanlar ile birinci derece sit alanları arasında tampon bölge oluşturulmamasıyla ilgili itirazlarını reddetti. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından hazırlanan Turizm Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan Antalya ili Kumluca ilçesi, Yazır Mahallesi, Olimpos Antik Kenti, I-II-III. derece Arkeolojik Sit Alanı’na ilişkin 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na yapılan itirazlar sonuç verdi. Antalya Barosu, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve 13 vatandaşın itirazlarının büyük bir kısmını haklı gören Turizm Bakanlığı, imar planlarını ve plan hükümlerini hazırlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yazı göndererek itiraza konu olan imar planı notlarının değiştirilmesi kararını verdi. 

Yapılaşma yüzde 10’a düşürüldü

Yapılaşma koşulunun yüzde 30 ve en çok iki katlı olacak şekilde hazırlanan plan hükümleri, itirazlar sonucu yüzde 10’a düşürülerek bölgede yapılaşma engellendi. Ayrıca bu değişiklikle 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda bulunan Eko-Turizm Plan kararları ile uyumsuzluk da giderildi. 

Sadece tarım amaçlı yapı olabilir

İkinci bir itiraz ise tarım alanlarındaki yapılaşmayı engelledi. Tarım alanlarında yapılaşmayı artıracak ‘bağ evi nitelikli yapılması’ halinde 150 metrekareyi geçmeyecek’ ifadesi ‘bu alanlarda tarımsal amaçlı yapı ve çiftçinin barınabileceği yapı ve müştemilatları dışında yapı yapılamaz. Toplam 75 metrekareyi geçemez’ olarak değiştirildi.

Park alanları ticarete açılmayacak

Antalya Şehir Plancıları Odası’nın itirazı ise büyük park alanlarının ticari faaliyetlere açılmasıyla ilgili oldu. Bin metreden büyük park alanlarında ticaret içerikli kullanımlarının bulunduğu plan notuna ilişkin itirazlar haklı görülerek ‘park alanlarına ilişkin plan notlarında, çay bahçesi, büfe gibi ticari faaliyet içeren kullanımların kaldırmasına’ olarak değiştirildi. Mimarlar Odası’nın itirazlarında bulunan Ekolojik Turizm yapılarının aralarının seyrek olması gerektiği kısmen uygun görülerek ‘Yapılardan iki tanesi bitişik yapılabilir’ ifadesinin kaldırılması kararı verildi. 

Tampon bölge itirazi reddedildi

İtirazlardan bir diğeri ise; ikinci dereceden üçüncü dereceye düşürülen sit alanları ile birinci derece sit alanları arasında tampon bölge oluşturulmadığı için çevresel zararlar yaratacağı ve arkeolojik araştırmaları engelleyeceği olmasıydı. Fakat Bakanlık bu itirazı reddederek sit alanlarını Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile alındığını ve tarım arazisi olarak arada kalan bölgelerin yapılaşmaya açılmadığını dile getirdi.

Olimpos'un yeni imar planları bölgeye nefes aldıracak!


Geri Dön