24 / 04 / 2024

Olkan Güneş: İnsanlar artık gayrimenkule ulaşamıyor!

Olkan Güneş: İnsanlar artık gayrimenkule ulaşamıyor!

Emlakkulisi.com sektör buluşmalarına katılan Akyapı Pazarlama ve Satış Koordinatörü Olkan Güneş, insanların artık gayrimenkule ulaşamadığını söyledi...



Kira çarpanlarının artık 300'lere geldiğini belirten Akyapı Pazarlama ve Satış Koordinatörü Olkan Güneş, insanların artık gayrimenkule ulaşamadığını ifade etti.


Olkan Güneş, "İnsanlara gayrimenkulü ulaştırmalıyız. Maaşını artıramayacağımıza  göre, bazı şeyleri kısmalıyız. " şeklinde konuştu.



Akyapı Pazarlama ve Satış Koordinatörü Olkan Güneş'in açıklaması şu şekilde;


Gayrimenkulde şuanda ulaşılabilir sınırları geçtik malesef. Her bölgenin kendine münhasır bir fiyatı olmakla beraber bu fiyatın yatırım değeri insanların nazarında, yukarıda kalıyor. Halkalı bölgesine baktığımız zaman konut stoku anlamında yaklaşık 300 aya geliyor. Ben bununla 2-3 yerde daha karşılaştım ama nihayetinde tüketici şuna bakıyor. Oradaki gayrimenkul yatırımı sağlam mı? Orayı sürekli kiraya verebiliyor mu? Kira getirisi oluyor mu? Benim nacizane teorim bunun 250 ayın çok çok üstünde olduğu, 300 aya kadar geldiği yönünde.


Bir gerçek var. İnsanlar artık gayrimenkule ulaşamıyor. Bunu sağlamamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız yatay mimariden örnek veriyor ama artık İstanbul'un yüz ölçümü belli. Şuradan baktığımız zaman gerçekten çok kötü bir çarpık kentleşme var. Bunlar maliyet anlamında bize negatif etki yapıyor. Benim de söylemim şu, kira çarpanlarının mutlaka 300'lere geldiğini insanlara anlatmamız gerekiyor. Eğer bunu anlatmadığımız takdirde istediğimiz optiman satış fiyatlarına ulaşmamızın çok zor olacağını düşünüyorum. Her bölgede bu konuda zorlanacağımızı düşünüyorum. Benim fikrim bu.


"Müşteri para kazandığı zaman size gelecektir"

"Biz dataya çok rahat ulaşabiliyoruz. Türkiye'nin genelinde tabiki çok spesifik olan var. Bizim yatırımcılarımız da şunları söylüyor. Artık 15 yıl, 10 yıl kalmadı. Bizim enflasyonumuzun yüzde 120 olduğu seviyelerde bu rakamlar vardı ama şuan itibariyle ben müşterime şunu söylüyorum: Doğru lokasyondan mutlaka müsaitsen ev almalısın. Nihayetinde şu var. Bir gayrimenkulü alan yatırımcı bir sonraki alımında ilkinden gelen geliri de kullanıyor. Unutulmaması gereken nokta şu. İnsanlara gayrimenkulü ulaştırmalıyız. Maaşını artıramayacağımıza  göre, bazı şeyleri kısmalıyız. Örneğin oranları verirken mantıklı düşünmeliyiz. Arsa arzından kaynaklanan sıkıntılar var. Bir arsaya 40 bin lira metrekaresine fiyat veriyor. Ama neden verildi? Çünkü bir tane arsa var. Çok spesifik bir yer. Şuanda yine o bölgede Validebağ çıktı biliyorsunuz. İnanılmaz bir rakam yüzde 50,2 gibi yanlış hatırlamıyorsam rakamı. Tabi matematiğini yapmıştır insanlar, ben orada eleştirmiyorum ama, arzdan mütevelli sıkıntılarımız var. Halkalı bölgesini konuşursak, googleda çok basit baktığımız zaman orada gözüken bir arsa var. O arsa şuanda planlansa dahi, arz edilmese 50'şer dönüm, 60'şar dönem, 70'şer dönüm ve 1'den fazla arz olursa inanın ki fiyatlar stabil kalacak. Müşteri para kazandığı zaman size gelecektir, başkasına gitmez. Bizim yapmamız gereken bence bu. Rakamların artık 250'den 300'lere geldiğini telaffuz etmeliyiz ve sesli telaffuz etmeliyiz. Oranları verirken biraz daha iyi düşünmeliyiz. "



Geri Dön