18 / 04 / 2024

Ölüm halinde birlikte yaşayanların hakkı!

Ölüm halinde birlikte yaşayanların hakkı!

Miras hukukuna göre, vefat eden kimsenin ardında bıraktığı mallar yasal mirasçılarına geçiyor. Ancak, mirasbırakanın ölümünde onunla birlikte yaşayanların da hakkı bulunuyor. İşte ölüm halinde birlikte yaşayanların hakkı..



Ölüm halinde birlikte yaşayanların hakkı!

Miras hukuku gereğince mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak kazanmış olurlar. Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Veraset ilamı çıkartılarak yasal mirasçılarının kim olduğu ve mirastaki hak oranları görülebiliyor.


Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.


Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler. 


Birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.


Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler. Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.


Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.


Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.


Mirasta birlikte yaşayanların hakkı:

Medeni Kanun hükümleri gereğince; Mirasbırakanın ölümünde onunla birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimseler, ölüm tarihinden başlayarak üç aylık bakım ve geçim giderlerinin terekeden sağlanmasını isteyebilirler.



Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi davası!


Geri Dön