24 / 04 / 2024

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde iflas durumu!

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde iflas durumu!

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile bakım alacaklısı, bakım borçlusuna ömrü boyunca belirli dönemsel edimlerde bulunmayı üstlenmiş oluyor. Peki, iflas halinde ne olur? İşte ölünceye kadar bakma sözleşmesinde iflas durumu...



Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde iflas durumu!

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile bakım alacaklısı, bakım borçlusuna ömrü boyunca belirli dönemsel edimlerde bulunmayı üstlenmiş oluyor.


Buna karşın bakım alacaklısı, sözleşmenin kurulmasıyla bakım borçlusunun aile topluluğuna katılmış olur. Bakım borçlusu, almış olduğu malların değerine ve bakım alacaklısının daha önce sahip olduğu sosyal durumuna göre hakkaniyetin gerektirdiği edimleri, bakım alacaklısına ifa etmekle yükümlüdür.


Bakım borçlusu, bakım alacaklısına özellikle uygun gıda ve konut sağlamak, hastalığında gerekli özenle bakmak ve onu tedavi ettirmek zorundadır.


Kabul ettikleri kişilere ölünceye kadar bakma amacıyla kurulmuş olan kurumların bakım borcunun kapsamı ve ifası, kendilerince hazırlanarak yetkili makamların onayından geçen genel düzenlemelerle belirlenir. Bu düzenlemeler, sözleşmenin içeriğinden sayılır.


Ayrıca;Bakım borçlusuna bir taşınmazını devretmiş olan bakım alacaklısı, haklarını güvence altına almak üzere, bu taşınmaz üzerinde satıcı gibi yasal ipotek hakkına sahip oluyor. Peki, iflas halinde ölünceye kadar bakma sözleşmesi ne olur?


Devredilemezlik, iflas ve haciz hâlinde istem

MADDE 619- Bakım alacaklısı, hakkını başkasına devredemez. Bakım borçlusunun iflası hâlinde bakım alacaklısı, borçlunun ödemekle yükümlü olduğu dönemsel gelirin elde edilebilmesi için ilgili sosyal güvenlik kurumunca ödenmesi gereken anapara değerine eşit bir parayı, iflas masasına alacak kaydettirme hakkını elde eder.


Bakım alacaklısı, bu alacağını karşılamak üzere, üçüncü kişilerce borçluya karşı yürütülmekte olan hacze katılabilir.


Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım borçlusunun ölümü!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön