26 / 04 / 2024

Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme'nin iflas kararı kaldırıldı!

Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme'nin iflas kararı kaldırıldı!

Ziraat Bankası'ndan 2010 yılında alınan 285 milyon euroluk kredi ile uzun süre gündemde olan İstanbul Bayrampaşa’daki Ora AVM’yi inşa eden şirket için verilen iflas kararı bozuldu.



Bayrampaşa 70 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilen batık gayrimenkul projesini hayata geçiren Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme şirketi hakkında verilen iflas kararı kaldırıldı.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, 29 Ekim 2011'de açıldıktan bir yıl sonra kapanan 450 milyon Euro değerindeki Ora AVM ile gündeme gelen projenin yatırımcı şirketi mali açıdan zor duruma düştü, alacaklar şirketin iflası için başvuru yaptı.

18. Asliye Ticaret Mahkemesi Mahkeme yaptığı yargılama sonrası 17 Eylül 2013 tarihinde şirketin iflasına karar verdi. Mahkemenin kararı da Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, mahkemenin verdiği iflas kararını bozdu ve dosya yeniden ticaret mahkemesine döndü. Davaya bakan İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 8 Şubat 2018 tarihinde şirketin iflasına karara verdi. Şirket avukatları Yargıtay'a başvurarak kararın iptalini de istedi.  Yargıtay 23.Hukuk Dairesi, 4 Temmuz 2019 tarihinde  mahkemenin verdiği iflas kararını bir defa daha bozdu. Yeniden yerel mahkemeye dönen dosyayı 5 Eylül 2019'da inceleyen 18. Asliye Ticaret Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma ilamına uyarak  verilen iflas kararını kaldırdı.

EN BÜYÜK ALACAKLI ZİRAAT BANKASI

Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme şirketinin en büyük alacaklısı 285 milyon Euro tutarında kredi kullandıran Ziraat Bankası. Şirketin 450'ye yakın şirket ve şahısa borcu var.

2008'de inşaatına başlanılan Ora AVM'ye ilk Garanti Bankası finansman sağlamış ancak Ora İstanbul Gayrimenkul’ün mali yapısının yeterince güçlü olmadığı düşüncesiyle projeden çekildi. Şirket daha sonra Ziraat ile anlaştı. Banka, şirketin Garanti Bankası’na borçlarını üstlenerek yeni bir krediyle projenin tamamlanmasını sağladı. Uzun senelerTürkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışılan ve Sayıştay'ın denetim raporlarına da konu olan ORA AVM'ye verilen Ziraat Bankası kredisi 2012'de batık hale gelmişti.

Ora AVM'de ticari alanları yanı sıra restoran ve kafeler, açık hava tiyatrosu, 4 bin metrekarelik büyük meydan ve 3 bin araçlık kapalı otopark mevcut. Bünyesinde 4 yıldızlı Crowne Plaza ve 3 yıldızlı Holiday Inn Express otellerinin de bulunduğu Ora'ya hayata geçiren şirket 7 Aralık 2007'de kuruldu. Şirketin kuruluş sermayesi 48 milyon 700 bin lira. O tarihte şirketin ortakları arasında Ahmet Sabri Uluğ, Emine Zeynep Kıray, Enver Nalbant, Fatma Müberra Rizo, Vladko Riso bulunuyordu.


Geri Dön