18 / 04 / 2024

Orhan İdil: Sermayedar olsam belki de riske girmez gayrimenkul alırdım

Orhan İdil: Sermayedar olsam belki de riske girmez gayrimenkul alırdım

Banat'ın bağlı olduğu Beytem Şirketler Grubu'nda Genel Koordinatör olarak çalışmaya başlayan Orhan İdil, "Sermayedar olsam belki de riske girmez gayrimenkul alırdım" dedi



Hamburg'da ve İngiltere'de hocalık ve danışmanlık yaparken Banat'ın bağlı olduğu Beytem Şirketler Grubu'nda Genel Koordinatör olarak çalışmaya başlayan Orhan İdil, 12 yıl çalıştığı ve yaptığı evlilik sonucu aileye kadar girdiği bu şirketten fikirleri uyuşmadığı için ayrıldı. Onlar gayrimenkule, kendisi sanayiye yatırım taraftarı olunca Hayat Kimya'ya geçen İdil, "Yönetici olunca risk yok. Sermayedar olsam belki böyle bir marka yaratma riskine girmez, eşimin ailesi gibi bir han yapar, olmazsa satardım. Ama Hayat Kimya marka yatırımı yaptı" dedi.

İMZA GÜNÜ VAZGEÇTİLER

Aileden birisiyle evlenince Beytem'in kendisi için bir aile kuruluşuna dönüştüğünü ifade eden İdil, buna rağmen birçok yöneticinin yapacağının aksine kendisini Beytem'den ayrılmaya götüren süreci şöyle anlattı: "Ben işin içine girmektense dışına çıkmayı tercih ettim. Ailenin önceliği sanayi değildi. Ben ise sanayiyi seviyordum. Onlar gayrimenkule yönelmek istiyorlardı. Gemi doğuya giderken siz batıya koşarsanız denize düşersiniz. Ben Molfix ve Molped henüz aileye girmemişken ve sadece yöneticiyken getirdim. O zamanlar Türkiye'de piyasada çatıştığımız devler yoktu. Pazar tamamen boştu. Üstelik onlara markasmı Türkiye'ye taşıyabileceğimiz Alman bir ortak da getirdim. 2 yıl kadar süren görüşmeler sonucunda tam imzaya gideceğimiz gün 'Reklam harcaması yüksek' diyerek vazgeçtiler. İş bozuldu."

LİSEDEKİ ARKADAŞININ KAPISINI AÇALDI

Seneler sonra evlilikle Banat ailesine giren İdil, buna rağmen beklenenin aksine hedefini gerçekleştirmek için Alman Lisesi'nden sınıf arkadaşı Yahya Kiğılı'nm kapısını çaldı. Kiğılı da ona "Gel benimle çalış. Hem sen kurtul. Hem de bana katkın olsun" demiş. O yıllarda Hayat Kimya'nm sadece deterjanda olduğunu dile getiren İdil şirkete hisse almadan sadece profesyonel olarak geçmiş. Geçer geçmez de Banat ailesiyle yarım bıraktığı çocuk bezi ve hijyenik ped konusuna odaklanmış. Yahya Bey kabul edince bu alana giren Hayat Kimya, 'Rakiplerin ayağına basmayın' 'Yapamazsın' deyenlere inat fiyat yerine kaliteye odaklanarak mücadele kararı almış. Yıllar önce anlaşmak üzere olduğu Alman firmanın kapısını çalıp da 'İlgilenmiyoruz' cevabı alınca şirket kendi markalarıyla var olma kararı almış. Almanlardan da 2 yıl boyunca destek almış.

Molfix ve Molped yatırımları yaptıktan kısa süre sonra büyük bir yangında kurdukları tesisi kaybeden Hayat Kimya'nın yine vazgeçmediğini ifade eden İdil, "Bir yıl içinde pazardan silindik. kısmen yurtdışında üretim yaptırdık. Ama 2002'de yenilediğimiz tesisle yukarı zıpladık'dedi.

Banat ailesi de mutlu oldu


Geri Dön