19 / 04 / 2024

Orman parselasyon çalışmaları başladı!

Orman parselasyon çalışmaları başladı!

Yaklaşık 25 milyar dolarlık gelir beklenen 2B arazilerinin tapuya bağlanması için parselasyon çalışmaları başladı



AKP iktidarının yerel seçimler öncesi oy oranını arttırmak için satışına izin verdiği ve yaklaşık 25 milyar dolarlık gelir beklenen 2B arazilerinin tapuya bağlanması için parselasyon çalışmaları başladı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Mehmet Hışır, kentin değerli orman alanlarına  TOKİ  eliyle lüks projeler yapılacağı, yurttaşların ise mağdur edileceği uyarısında bulunarak "Hükümetin 2B çalışmaları sonucu İstanbul'un yüzde 3'ü el değiştirecek" dedi.

Orman Mühendisleri Odası'nca hazırlanan 2B Raporu'nda ise AKP hükümetince yapılan düzenlemenin yeni 2B alanları yaratacağına dikkat çekildi.

CHP tararından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşman ve kamuoyunda 2B Yasası olarak bilinen "Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin belirsizlikler sürüyor. Anayasa Mahkemesi'nce gündeme alınmaması nedeniyle 2B arazileri üzerinde taşınmazları bulunan ve hükümet tarafından "mağdur" olarak nitelendirilen yurttaşlar, arazileri satın almak için başvuru yapamazken parselasyon çalışmalarının kapalı kapılar ardında yapılmasından endişe ediyorlar.

Mehmet Hışır, İstanbul'da 163 bin dönüm orman arazisine 'imar affi" tanındığına dikkat çekerek AKP hükümetinin hukuki belirsizliğin ortadan kalması  ardından arazilerin satışı için yasal zemin hazırlayacağını söyledi. Hışır, 2B arazilerinde TOKİ'ye tanınan ayrıcalığa da dikkat çekerek şunları kaydetti:

"TOKİ'nin kendi imar planını yapma ve bunları  uygulama yetkisi var. TOKİ, tüm planlama süreçlerinde denetimden muaf tutuluyor. Belediyelere yalnızca inşaata başladığı konusuda bilgi vermekle yükümlü tutulan TOKİ'ye 2 ay içinde inşaat ruhsatları gönderiliyor. Yapı, imar ve deprem denetimi dahi yapılmıyor."

VERİLERLE 2B SORUNU

Türkiye'de 473 bin hektar 2B arazi var.
En fazla 2B arazi 45 bin 548 hektar ile Antalya'da buluyor. Antalya'yı  39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile de Balıkesir izliyor. Ankara'daki 2B arazi miktarı 31 bin 706 hektarı, Adapazarı'nda ise 29 bin 643 hektarı buluyor.
İstanbul'da 18 bin 233 hektar 2B alanı bulunuyor.
Orman özelliğini yitirmiş arazilerin 22 bin 233 hektarlık bölümü  üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor. Bunların arasında İstanbul'daki Sultanbeyli, Çavuşbaşı, Beykoz, Sarıyer ve Ümraniye de bulunuyor.
Yerleşim yeri dışında kalan 2B'lerin yüzde 0.5'i sera, yüzde 1.7'si narenciye alanı, yüzde 23.5'i zeytinlik, fındıklık, meyvelik, bahçelik, yüzde 62.2'si ekili alan ve yüzde 7.4'ü otlak ve yaylak olarak kullanılıyor.
2B'lerin üzerindeki mevcut yapıların imar hukukuna uygun olup olmadığının araştırılmayacak olması ve kadastro ve tescil işlemleri imar kanunundaki kısıtlamalara tabi olmaması ise eleştiriliyor.

Yeni 2B'ler oluşacak

Orman Mühendisleri Odası'nca hazırlanan "2B Raporu" nda ise AKP hükümetince hazırlanan 2B Yasası'nın yeni 2B arazilerinin oluşması için zemin hazırladığı vurgulandı. Anayasa ve yasalarda bulunan "orman vasfım yitirmiş araziler" ibaresinin tamamen kaldırılması gerektiği de ifade edilen raporda, şu önerilerde bulunuldu:

Devlet ormanları yalnızca devlet tarafından yönetilip işletilmelidir.
1981'den önce orman niteliğini tam olarak kaybeden yerler kullanıcısı orman köylülerine tahsis edilerek orman, mera, yaylak vb. olarak kullanılmalıdır.
Ormandan çıkarma işlemi, yalnızca orman içinden nakledilecek köylerin yerleştirilmesi için yapılmalı ve başka amaçlara yönelik kullanılacak bir araç haline kesinlikle getirilmemelidir.
"Ormanları tahrip edecek siyasi propaganda yapılamaz yasağı", "orman alanlarını daraltan ormanları yakmak", "ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar" genel ve özel af kapsamına alınmamalıdır.
Ormanlar, arsa üreten bir arsa ofisi konumundan çıkarılmalıdır.
Cumhuriyet/Deniz Tatarer


Geri Dön