26 / 04 / 2024

Ormana ev inşa edenlere önlem alınmalı!

Ormana ev inşa edenlere önlem alınmalı!

Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Mevlüt Tezel, bugünkü yazısında, ormanlara ev inşa etmenin yangınlar açısından ne kadar büyük risk yarattığını kaleme aldı. 



Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Mevlüt Tezel, bugünkü yazısında, ormanlara ev inşa etmenin yangınlar açısından ne kadar büyük risk yarattığını kaleme aldı. İşte Tezel'in o yazısı...

Bazı vatandaşlar arazideki yıkık evi örnek gösterip yeniden ev inşa ediyor, bazısı imara aykırı ev yapıyor, bazıları da düşük miktarlı cezayı göze alıp kaçak inşa gerçekleştiriyor. Çoğu kaçak ev de İmar Barışı'ndan yararlandı İmar Barışı'ndan faydalan evlerin yerine yenilerini yapan, kaçak kat çıkan da oluyor.

Oysa orman köylüsü değilseniz, koruduğunuz ormandan geçim sağlamıyorsanız ormana ev yapmak doğaya en büyük zarar! Ormanın ortasına villa-çiftlik yapanlar çevreci olarak kendilerini lanse ediyor. 

Orman köylüsüne, hayvancılıkla ve tarımla geçinenler bu gruptan ayrı tutuyorum. Oralar onların yaşam alanları ama köylüden ucuza arsa alıp gelişi güzel ormanada ev inşa edenler için bir önlem alınmalı. O eve çekilen elektrik hattı bile yangına sebep olabiliyor. 

Ormana ev inşa edenlere önlem alınmalı!

Bu işin bir kuralı, düzeni olmalı hükümet şimdiden yeni orman yangınlarında Fransa gibi yangının merkezine mi odaklanacağını, yoksa önce evleri mi kurtaracağını belirtmeli.

Benim de Şahan gibi cennet koyda bir evim olsa çevresindeki alanı korumak için elimden gelen her şeyi yapardım Sonra ormanın içindeki küçük bir köy evini büyüttüğüm ya da modernize ettiğim, önüne kendime özel kumsal ve iskele yaptığım için pişman olur özeleştiri yaparım. Şahan kanunlardaki açıklardan yararlanıp ormanda kendine özel koy yarattığı öz eleştirisinde bulunmadı. 

Orman yangınlarından zarar gören evler sigorta kapsamında mı?


Geri Dön