25 / 04 / 2024

Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısı her geçen yıl artırıyor!

Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısı her geçen yıl artırıyor!

Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısı her geçen yıl artarken bu kesime yönelik hizmetler de hızla çeşitleniyor. VIP araba kiralamada Ortadoğulu turistlerin talebi yüzde 70 yükselirken, outlet AVM'ler artık Arapça kitapçık bastırıyor.



Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısı her geçen yıl artarken bu kesime yönelik hizmetler de hızla çeşitleniyor. VIP araba kiralamada Ortadoğulu turistlerin talebi yüzde 70 yükselirken, outlet AVM'ler artık Arapça kitapçık bastırıyor. Turistik bölgeler yerine şehre karışmak isteyen Ortadoğulu turistler ikinci el konut piyasasını da canlandırıyor. 


Turizmciler ve perakendeciler, Ortadoğulu turistlerden memnun ancak, "Hepsi çok para harcıyor inanışı doğru değil, Avrupalı turisleri ihmal etmeyelim" diyor. 


Ortadoğu'nun pek çok ülkesinden Türkiye'ye gelen turist sayısı artarken bu gelişmeye paralel alışveriş harcamaları da giderek yükseliyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Do' ğan, ilginin artarak devam edeceği görüşünde. Markaların geçtiğimiz yıllarda başlayan Arapça bilen çalışanları istihdam etme stratejilerine bu yü pazarlama da eklendi. Artık mağazalardaki indirimler sadece İngilizce değil, Arapça hatta Rusça duyuruluyor. Doğan, "Önceden sadece toptan satışlarda kullanılırken, artık mağazalardaki kampanyalarda da yabancı dil kullanılmaya başlandı" diyerek pazarlama stratejilerinin de değiştiğini söyledi. 


Turistlerin yeni gözdesi seri sonu satan AVM'ler Ortadoğulu turistlerin alışveriş için müdavimi olduğu yerler arasında akla ilk gelen yerler, Cevahir ve İstinye AVM. Fakat son dönemde outletler de (seri sonu) turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Olivium AVM Genel Müdürü Murat İzci, "Son 10 ayda Kale Outlet Center'a gelen turist sayısı 75 bin civarında. 


Gelen turistin yüzde 40'ı İranlı. Turistin alışveriş oranı da yerliye göre 2.5 kat artıyor" dedi. Bazı AVM'lerin acentelerle anlaşıp, turist başına 4 dolara varan hanut aldığını ya da indirim kitapçığı hazırladığını anlaEn çok İranlı turist sayısı arttı ? 


Suriye artık listede yok 2012 2013 S.Arabistan 81.954 115.111 140.191 528.669 272.226 57.082 53.777 749.802 393.922 95.664 68.537 tan İzci, Kale Outlet'e temmuzda 14 bin 700 turist geldiği bilgisini verdi. 


Tatilinin yedinci günündeki Cezayirli Mane Taane de Türkiye'de olma sebebinin alışveriş olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl da tatil için Türkiye'yi seçen ve bu yıl 14 kişilik bir grup halinde geldiklerini belirten Taane, "Tatilimiz 14 gün sürecek ve biz yedinci günümüze kadar kişi başı 250 euro harcadık. 


Fatih'te kiraladığımız bir evde kalıyoruz. Bundan sonraki yıllarda da buraya gelmeyi düşünüyoruz. 20 yaşındayım ve üniversiteyi Türkiye'de okumak istiyorum" değerlendirmesinde bulundu. 


Özel araç kiralamada yüzde 70'e varan artış


 Ortadoğulu turistler için "Çok para harcıyor" diyen de, "Semt pazarlarından 1-2 liralık şeyler alıyorlar" diyen de var. Ancak kiralanan VIP araç oranına bakıldığında, özellikle İstanbul'da, toplu taşıma çilesini çekmek istemeyen turistlerin arttığını gözlemek mümkün. İstanbul Kiralık VIP Minibüs yetkilisi Burak Alaz, mayıstan bu yana Ortadoğulu turistlerden gelen talebin yüzde 70 arttığını belirterek, en çok da özel VIP van kiraladıklarını söyledi. 


Ortadoğulu tamam ama Avrupalı turist? 


Markalar, alışveriş yapan turisti görmekten memnun. Ancak turizm sektöründe, gelen turistin niteliği ve bıraktığı döviz konusunda bazı soru işaretleri var. Turizm Bakanlığı'nın haziran ayı verilerine göre, en çok turistin geldiği ilk beş ülke arasında hâlâ bir Ortadoğu ülkesi yok. 


Bölgeden gelen turist sayısının arttığını ancak daha da iyi olabileceğini kaydeden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Suriye'den gelen turist sayısı 900 bin olarak veriliyordu ama onların artık turist olduğunu pek zannetmiyorum. İran bir dönem yavaşladı ancak münasebetler dolayısıyla yine bir toparlanma evresine geçti. 


İsrail'den 600 bin turist geliyordu orası da bir anda düştü. Geriye kim kaldı ki" diyerek Avrupalı turistin bu süreçte biraz ihmal edildiği yorumunda bulundu. Türkiye'de yaşanan politik gelişmelerin yurtdışında halen olumsuz algılandığının altını çizen Bajandır, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde "Türkiye'de içki içmek yasak" gibi bir algının oluştuğunu belirterek, "Biz müdahale edebildiklerimize ediyoruz. Çok dikkat etmeliyiz. Türkiye Avrupa'dan vazgeçmemeli" dedi. 


Turistler otelde kalmak yerine ev kiralamayı tercih ediyor Turistlerin otel yerine evleri tercih etmeleri, gayrimenkul sektörünü de canlandırmış durumda. Türk-Arap Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi'ye göre, pek çok turist Türkiye'den ev almak isterken, satışlar da geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 30 arttı. 

"Vialand çevresi, Esenyurt ve Beylikdüzü tarafında satışlar oldukça iyi. 


Cumhurbaşkanlığı seçimini bekliyorlardı. Bu süreçten sonra daha da artacaktır" diyen Çiftçi, İstanbul'u keşfeden turistlerin, özellikle mahalle aralarındaki evleri tercih ederek, yerel halkla karışmak istediklerini kaydetti. Çiftçi, "İstanbul'u keşfettikten sonra ikinci ele yöneldiler. Fatih'de bu yüzden gayrimenkul ve kira fiyatları yükseldi" açıklamasını yaptı İstanbul'da bir AVM'de alışveriş yapan Iraklı Souad Mahmood Sibte de ailesiyle 10 günlük tatilin sonuna geldiğini belirterek, otel yerine Aksaray'da kiraladıkları bir evde kalmayı tercih ettiklerini söyledi. Sitbe tatillerinin ilk haftası tamamlanmadan 700 dolarlık alışveriş yaptıklarını sözlerine ekledi. 


Dünya 


Geri Dön