18 / 04 / 2024

Oruç Baba Parkı son anda imara açılmaktan kurtuldu!

Oruç Baba Parkı son anda imara açılmaktan kurtuldu!

Oruç Baba Parkı son anda imara açılmaktan kurtuldu. Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu park yapılaşmaya açılmaktan kurtuldu. Park, 'Sosyal Kültürel Tesisler Alanı'ndan çıkarılarak, 'Cami ve Park Alanı'na alındı.



İstanbul Büyükşehir Belediye I Meclisi, bir süredir protestolara neden olan Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu parsel ile ilgili olarak, Fatih Belediyesi'nin teklif ettiği imar planı değişikliğini görüştü. Söz konusu araziyi 10 yıllığına kiralayan Geylani Vakfı'nın, parka cami ile birlikte başka tesisler de yapmak istediği belirtilmişti. Fatih Belediyesi, halkın tepkileri üzerine hazırladığı yeni plan teklifinde, parkın büyük bir kısmını korurken, parkın olduğu parselin kuzeyindeki küçük bir alanı, geçmişte var olan Yavaşça Mehmet Ağa Camisinin yerini de cami alanı olarak planlara işledi. 

'Bu planla park kurtuldu' istanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyesi CFIP'li Sedat Özkan plan değişikliği ile ilgili olarak şunları söyledi: "Bu plan değişikliği ile park kurtuldu diyebiliriz. Parselin kuzeyinde küçük bir alan cami yeri olarak ayrıldı. Söz konusu camiinin plana işlenmesi. 


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun isteği doğrultusunda yapılmak zorundaydı. Arazinin büyük bölümü, planlara park alanı olarak işlendi". 

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Geylani Vakfı'nın söz konusu parkı kapatması üzerine olaya el koymuş, demir kapıyı söktürüp attırmıştı. Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı, Demir'in bu icraatı üzerine oldukça sert bir açıklama yapmıştı. 


Arazinin Fatih Belediyesi ekipleri tarafından zorla tahliye edildiğini belirten Vakıf, açıklamasında özetle şöyle demişti: "Kanunun ve hukukun kendisi olduğunu söyleyerek Mustafa Demir, cebren ve vandallıkla Ümmi Sinan Hazretleri'nin tekkesinin yeniden ihya olmasına müsade etmeyeceğini bildirmiş ve vakıf arazisini tekrar işgal etmiştir. Bunun akabinde vakfımızca gerekli kurumlara ve Cumhuriyet Başsavcılığına, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Fatih Belediyesi çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur." 


Yurt Gazetesi


Geri Dön