27 / 04 / 2024

OSB'lerin elektrik tedarikçileri ile yaşadığı sorunlar mecliste!

OSB'lerin elektrik tedarikçileri ile yaşadığı sorunlar mecliste!

Elektrik tedarikçilerinin OSB'ler ve iş dünyasıyla yaptıkları sözleşmeleri iptal etmesine ve elektrik fiyatlarındaki artışa ilişkin CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 4 soru hazırladı..



OSB lerin elektrik tedarikçileri ile yaşadığı sorunlar mecliste!


CHP  İzmir  Milletvekili Selin Sayek Böke, Elektrik tedarikçilerinin OSB'ler ve iş dünyasıyla yaptıkları sözleşmeleri iptal etmesine ve elektrik fiyatlarındaki artışa ilişkin soru önergesi hazırladı. Böke, sorularını Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a iletti.


Böke önergesinde "İstanbul ve çevresinde 2016 yılının son haftasında ve 2017 yılının başında yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle organize sanayi bölgelerinde (OSB) üretim durma noktasına gelmişti. Elektrik kesintileri sebebiyle mağdur olan OSB’lere bir darbe de elektrik tedarikçilerinin sözleşmeleri iptal etmesiyle geldi. Elektrik tedarikçileri, TL’nin değer kaybıyla mevcut sözleşmelerdeki fiyatın kar sağlamadığını öne sürerek başta OSB’ler olmak üzere iş dünyasıyla yaptıkları sözleşmeleri iptal etmeye başladı. Tedarikçilerin, yeni sözleşmeleri yüzde 20 zamlı fiyattan yapmayı teklif ettikleri belirtiliyor.


Öte yandan OSB’lerin sözleşmeleri bu fiyattan yenilememesi ve elektriği devletten almayı seçmesi halinde de durumun değişmediği, OSB’lerin her iki durumda da yüzde 20 zamlı fiyattan elektrik satın almak zorunda bırakıldıkları vurgulanıyor. Bu kapsamda OSB’lerin yargı yoluna gitmek zorunda kaldıkları da kamuoyuna yansımış durumda.


OSB’lerin üretimde kullandığı elektriğe örtülü olarak yüzde 20 zam gelmesi anlamına gelen bu gelişmelerin, maliyet artışına, bu artışın da üretime ve fiyatlara yansıması kaçınılmaz görünüyor." diyerek 4 soru sordu.


Böke'nin soruları

1. Elektrik tedarikçilerinin başta OSB’ler olmak üzere iş dünyasıyla yaptıkları sözleşmeleri iptaliyle başlayan süreçten Bakanlık olarak haberdar mısınız? Konuyla ilgili herhangi bir inceleme ya da araştırma başlattınız mı?


2. Tedarikçilerin de dikkat çektiği, elektrik fiyatlarındaki yüksek artışın nedeni nedir? (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. verilerine göre bir megavatsaat elektriğin fiyatı (PTF) 1 Ocak’ta 101,022 TL iken bugün 224,987 TL olarak açıklanmakta, bir başka deyişle resmi veriler, yüzde 119 oranında bir artış ortaya koymaktadır)


3. Söz konusu sözleşme iptalleri ve bu iptallerin sonuçları nedeniyle ekonomik olarak zarar gören firmalar için, zararın telafisine dönük bir önlem hazırlığınız var mıdır?


4. Maliyeti artan ve üretimi durma noktasına gelen OSB’lerin bu sorunlar nedeniyle yaşadığı ekonomik kaybın, sadece 2017 yılında, ülke ekonomisinde yol açacağı kayıp ne kadardır?





Geri Dön