24 / 04 / 2024

Osmangazi Elektrik'te fiyat 600 milyon dolara kadar çıktı!

Osmangazi Elektrik'te fiyat 600 milyon dolara kadar çıktı!

Yönetimi kamuya geçen Osmangazi Elektrik’ e 5 şirket teklif verdi. 3 sene önce 485 milyona özelleştirilen şirket için yatırımcılar 600 milyon dolara kadar çıktı....



Yönetimi kamuya geçen Osmangazi Elektrik’e 5 şirket teklif verdi. 3 sene önce 485 milyona özelleştirilen şirket için yatırımcılar 600 milyon dolara kadar çıktı.


Yönetimi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) geçen Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş’nin satış süreci sürüyor. Şirkete şu ana kadar 5 firmanın teklif verdiği öğrenildi. Türkiye’nin kaçak- kayıp oranı en düşük ikinci bölgesi olan Osmangazi için Zorlu Enerji, Akça Holding, Polat İnşaat, Bereket Enerji ve Güriş Holding resmen teklif verdi. 


3 sene önce yapılan özelleştirme ihalesinde 485 milyon dolara satılan dağıtım şirketinin fiyatı el koymanın ardından bir hayli yükselmiş görünüyor. Enerji Bakanlığı’na yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, şirket için verilen fiyat 600 milyon dolara kadar çıktı. 


Piyasa analistleri, 1.4 milyon müşteriye yılda 2.6 milyar kwh elektrik satan şirketin fatura tahsilat oranın yüzde 93.9 olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle yatırımcılar açısından oldukça cazip bir şirket” yorumunu yapıyor.


Eskişehir, Afyon, Bilecik, Kütahya, Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini veren Osmangazi Elektrik Dağıtım şirketi 2010 yılında 485 milyon dolar bedelle Yıldızlar SSS’e devredilmişti.


Ağustos’ta el konuldu 


Yıldızlar SSS Holding, satın alma bedelinin 375 milyon dolarını Akbank’tan kredi olarak kullanmıştı. Bakanlık kaynakları, alıcı grubun banka borçlarını da üstleneceği bilgisini verdi. 


Devlet, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş’yi 2010 yılında 485 milyon dolara Yıldızlar Holding’e sattı. Yıldızlar Holding, kamudan aldığı elektriğin parasını tüketicilerden zamanında tahsil etti, ancak devlete vaktinde ödemedi. 


Şirketin Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş’ye (TETAŞ) borcu 180 milyon liraya ulaşınca EPDK harekete geçti. Şirketin yönetim kurulu başkan ve üyeleri görevden el alındı.


Ufuk ŞANLI/ Vatan Gazetesi 



Geri Dön