26 / 04 / 2024

Osmaniye Kadirli Ala Camii'nin yenilenme süreci mecliste!

Osmaniye Kadirli Ala Camii'nin yenilenme süreci mecliste!

Osmaniye Kadirli Ala Camii'nin yenilenme süreci meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Koncuk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti  Adana  Milletvekili İsmail Koncuk, Osmaniye Kadirli Ala Camii'nin yenilenme sürecine ilişkin soru önergesi hazırladı. Koncuk, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Koncuk, ''Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerini bir arafa yaşatan ve Çukurova'nın Ayasofyası olarak anılan Osmaniye Kadirli Ala Camii'de restorasyon rezaleti yaşandı. Romalılar tarafından manastır olarak yapılan daha sonra kiliseye çevrilen yapı, Sarı Kaplan adıyla tanınan Kasım Bey tarafından camiye dönüştürülüp Alaüdevle mescidi adı verilmiştir. 1865'den 1921'e kadar aralıksız cami ve medrese olarak hizmet veren yapıya 2014 yılından itibaren yenileme çalışması başlatılmıştır'' diye konuştu.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un soruları:
1- Tarihi neredeyse 2 bin yıla uzanan Ala Cami'nde yaşanan yenileme rezaletine, zamanında denetimler Bakanlığınız tarafından neden yapılmamış bu duruma göz yumulmuştur?

2- Bakanlık olarak; tarihe ve kültüre ihanet olan bu yalnıştan vazgeçmek, caminin orjinal hali olan taş yapının korunması için tekrar yenileme çalışmanız olacak mıdır?


Geri Dön