25 / 04 / 2024

Osmaniye'deki Ala Cami restorasyonuna tepki!

Osmaniye'deki Ala Cami restorasyonuna tepki!

Osmaniye'deki Ala Cami için restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Restorasyon süreci tamamlanan cami, eski tarihi dokusunu kaybederek yeni bir görünüme büründü...



Osmaniye’de “Çukurova’nın Ayasofyası” olarak tanınan Ala Cami, restorasyon sonrası eski görünümünü kaybetti. Tarihi eserin taş duvarları yenilendi, çatısı da alüminyumla kaplandı...

Sözcü Gazetesi'nden Deniz Ayhan'ın haberine göre, Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerini birlikte yaşatan ve ‘'Çukurova'nın Ayosofyası'' olarak anılan Osmaniye'deki Ala Cami'de restorasyon başarısızlıkla sonuçlandı. Romalıların manastır olarak kullandığı yapı daha sonra kiliseye çevrilerek, ‘'Sarı Kaplan'' ismi ile bilinen Kasım Bey tarafından camiye dönüştürülüp “Alaüddevle Mescidi” adı verilmişti.

1865'ten 1921'e kadar aralıksız cami ve medrese olarak hizmet veren yapıda geçen yıl restorasyon çalışması başlatıldı.

Osmaniye deki Ala Cami restorasyonuna tepki!

Restorasyon süreci tamamlandığında ise cami eski görünümünü yitirdi.  Ala Cami, yeni yapılmış bir yapı görüntüsüne büründü. Caminin çatısı da alüminyum ile kaplandı.

Osmaniye deki Ala Cami restorasyonuna tepki!

CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü konuyu TBMM gündemine getirerek, restorasyonu eleştirerek, şu ifadelerde bulundu, “Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'nde bulunan, yaklaşık 1800 yıllık tarihi olan ve önce manastır, sonra kilise, daha sonra ise cami olarak hizmet veren ve 94 yıldır ibadete kapalı olan Ala Camisi, bölgenin Roma, Bizans ve Türk İslam medeniyetlerini bir arada yaşatmış en önemli kültür miraslarından biridir. Alaüddevle Mescidi olarak da bilinen Ala Cami'nin restorasyon çalışması sonrası ortaya çıkan durum tek kelimeyle rezalettir. Caminin restorasyonunda metal malzeme kullanılmıştır. Taş yapı olan cami orijinal halinden çok farklı bir yapıya dönüştürülmüştür. Bu yapılan, tarihe, kültüre ve ülkeye ihanettir.”

 


Geri Dön