25 / 04 / 2024

Osmaniye'deki beton santralinin çevresel etkileri mecliste!

Osmaniye'deki beton santralinin çevresel etkileri mecliste!

Osmaniye ili Merkez Karaçay Mahallesi'nde bulunan beton santralinin çevresel etkileri meclis gündemine taşındı. CHP'li Budak, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Osmaniye ili Merkez Karaçay Mahallesi'nde bulunan beton santralinin çevresel etkilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Ünlü, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Ünlü, ''Gelişen teknolojinin yaşamımıza getirdiği konfor yanında, bu gelişmenin doğaya ve çevreye verdiği kirliliğin boyutu her geçen gün hızla artmaktadır. Çeşitli kaynaklardan çıkan radyoaktif, kati, sivi ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliği oluşmasına neden olmaktadır. Beton santrallerinde üretim sırasında kullanılan alternatif yakıtlar sonucu açığa çıkan gaz ve tozlar tesis çevresinde yaşayan insanların sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Santral bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller hastalık ve ölümlere neden olabilmektedir. Küçük partiküller çok düşük konsantrasyonlarda bile sağlığı olumsuz etkilediğinden; havadaki küçük partikül miktarının olabildiğince düşük seviyede tutulması amaçlanmalıdır. Ayrıca bu baca tozları ve gazlar, bitki yapraklarının üst yüzeyinde birikerek renklerinin solmasına, bitkinin ışık alimini/gaz alışverişini engellemekte ve hastalanmalarına neden olmaktadır. Yine santrallerden çıkan baca tozları toprağın havalanmasını ve drenajini bozarak, fiziksel ve kimyasal özelliğinde değişimlere de neden olmaktadır. Ayrıca bu gazlar mevcut potansiyel yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını kirlettiğinden bu kaynakların içme ve tarımsal sulama suyu olarak kullanılmasını ve tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemektedir. Seçim bölgem Osmaniye'de yerel basında çıkan haberler ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan gelen bilgilere göre; Osmaniye'de yapılmakta olan devlet hastanesi inşaatında kullanılmak üzere inşaata yakın Merkez Karaçay Mahallesi içinde kurulan beton santrali bölgede büyük bir çevre kirliliğine neden olmaktadır. Beton santrali bölgedeki insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmekte ve santralin çevresindeki evlerin bahçelerinde yetişen meyve, sebze gibi ürünlerden verim alınamamaktadır. Beton santralinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilenmesinin yanı sıra ağır tonajlı yoğun araç trafiği, yolların sürekli olarak bozulmasına sebep olmaktadır. Bu durum da trafikte aksamalar yaşanmasına ve vatandaşlarımızın araçlarında maddi hasarlar oluşmasına sebep olmaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız insan sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyen bu hava, su ve toprak kirliliği ile ilgili sürekli yetkili makamlara şikâyetlerde bulunmuşlardır. Hatta bölgede yaşayan vatandaşlarımız imza kampanyası başlatarak olayı yetkili makamlara iletmişlerdir. Fakat iddialara göre işletme bir kaç saatliğine mühürlenmiş ve yeniden faaliyete geçmiştir'' diye konuştu.

CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü'nün soruları:
1. Osmaniye ili Merkez Karaçay Mahallesinde bulunan beton santraline dair iddialar doğru mudur? Bu konuda Bakanlığınıza iletilen şikâyet var mıdır?

2. il Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince bölgede inceleme yapılmış mıdır? Bölgede kirlilik ölçümleri yapılmış mıdır? Ve bölgeden su, toprak vb. numuneler alınmış mıdır?

3. Beton santralinin bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlarda yoğun olarak ne gibi hastalıklar görülmektedir?

4. Osmaniye ili Karaçay Mahallesinde bulunan bu beton santrali Bakanlığınızca hangi sıklıkla denetlenmektedir? Bölgede en son denetim ne zaman yapılmıştır? Denetim sonuçları nelerdir?

5. Beton santralin için ÇED raporu alınmış mıdır? Osmaniye'de bulunan müdürlüklerden (il Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü) gibi gerekli izinler alınmış mıdır?

6. Beton Santrali için gerekli olan su kaynağı nereden karşılanmaktadır? Eğer su kaynağı olarak yer altı su kaynakları kullanılıyorsa gerekli sondaj izinleri alınmış mıdır?

7. Hazır Beton Santralinde çökertme havuzu var mıdır? Var ise mevzuatlara uygun mudur? Çökertme sonrası biriken suyun drenajı nereye ve nasıl yapılmaktadır?

8. Santralin birkaç saatliğine mühürlendiği ve yeniden faaliyete geçtiği iddiası doğru mudur?

9. Beton santralinin şehir dışına taşınması ile ilgili Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? 


Geri Dön