26 / 04 / 2024

Otomobil fiyatlarına ambargo zammı! 2023’te fiyatlar ne olacak?

Otomobil fiyatlarına ambargo zammı! 2023’te fiyatlar ne olacak?

Rusya tarafından Avrupa'ya uygulanan doğalgaz yaptırımı sıfır kilometre araba fiyatlarını da etkiledi. Sektör temsilcileri 2022 sonuna dek sıfır araç fiyatlarının artacağını açıkladı. Bu kapsamda sıfır kilometre araç fiyatlarında yılsonunda ortalama yüzde 20 artış görebiliriz.



Rusya'nın doğalgaz akışını kesmesi ile Avrupa ülkelerinde ki otomotiv üretiminin zorlu bir süreç geçireceğini dile getiren sektördeki temsilciler, krizin gittikçe büyüyeceğini düşünüyor. Bu gelişmeler sonrasında zor günler geçiren otomotiv sektöründe fiyatların tekrar artacağını belirtiliyor.

PARÇA FİYATLARINDA YÜZDE 15 ARTIŞ

Sıfır kilometre araç fiyatları son 1 yıl içinde rekor düzeyde artış yaşadı. Enerji maliyetinden kaynaklanan son zamlara hazır olunması gerektiğini belirten Motor A.Ş.’nin CEO'su Saim Aşçı, “Ülkemizdeki otomobil fabrikalarında ortaya çıkan enerji maliyetlerindeki artış ile birlikte Avrupa'da yaşananı ayrıştırmamız gerekiyor.  Zira Avrupa gerçek bir enerji krizi ile baş başa ve alternatif enerji kaynaklarına da erişim bugünden yarına çözülecek bir problem değil. Bu sebeple 2022 sonuna kadar sıfır kilometre araç fiyatlarında ortalama yüzde 20 artış görebiliriz. Öte yandan durum yedek parçalar için de geçerlidir. Örneğin sadece debriyaj balatalarında ve termostatlarda son 3 hafta içinde yüzde 15’den fazla fiyat artışı yaşandı” ifadelerini kullandı.


Geri Dön