29 / 03 / 2024

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği: Volkswagen ile görüşmeler sürüyor!

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği: Volkswagen ile görüşmeler sürüyor!

Alman otomobil devi Volkswagen'in (VW) planlanan fabrika yatırımıyla ilgili olarak Türkiye ile görüşmelere devam ettiği belirtildi. VW, Barış Pınarı harekatı sebebiyle yeni fabrikayla ilgili kararını ertelemişti.



Deutsche Welle’nin Alman Haber Ajansı’ndan (DPA) aktardığı habere göre Manisa’da hayata geçirilmesi planlanan yeni fabrika konusunda kararını erteleyen Volkswagen’in Türkiye ile görüşmeleri devam ediyor. Volkswagen bundan bir ay kadar önce 15 Ekim 2019 tarihinde Türkiye yatırımını askıya aldığını açıklamıştı.

Bir hafta sonra Volkswagen (VW) Üretim Sorumlusu Andreas Tostmann, Alman gazetelerinde çıkan Volkswagen Türkiye için alternatif üretim tesisi arıyor haberi hakkında yeni bir açıklama yaptı. Tostmann konuyla ilgili olarak “VW Türkiye’de kurulması planlanan üretim tesisi için alternatif lokasyon aramıyor” dedi. O tarihten şu ana kadar Volkswagen’den fabrika ile ilgili somut bir açıklama veya adım gelmedi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği: Volkswagen ile görüşmeler sürüyor!

Türkiye’de ihracat yapan tüm otomotiv ana ve yan sanayi şirketlerinin üyesi olduğu Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Türk hükümet yekililerinin Volkswagen ile irtibat halinde olduğunu biliyorum, şimdi sonuç bekleniyor” dedi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği: Volkswagen ile görüşmeler sürüyor!

BAKAN DA TEYİT ETTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da başkent Ankara’da gerçekleştirdiği bir görüşme esnasında, “Alman tarafıyla her zaman görüşüyoruz. Bizim görevimiz yatırımcıyla, Volkswagen (VW) ile görüşmek” diye konuşarak Türk ve Alman yetkililerin Volkswagen yatırımıyla ilgili temaslarını sürdürdüğünü söyledi.

 

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği: Volkswagen ile görüşmeler sürüyor!

KANCA: VOLKSWAGEN SOMUT SORULAR YÖNELTTİ

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği Başkanı Alper Kanca da Volkswagen’in Türkiye’deki sektör tedarikçileriyle görüşmelere devam ettiğini söyledi. Kanca, “Volkswagen bir kaç ay önce tedarikçi ve şirketlerle görüşmeye yakınlaşmaya başladı. Bu konuda somut sorular yönelttiler. Bu talepleriyle alakalı olarak irtibatta olmayı sürdürüyorlar” dedi.

BARIŞ PINARI HAREKATI SEBEBİYLE ERTELENMİŞTİ

Türkiye’nin 9 Ekim tarihinde başlattığı Barış Pınarı Harekâtı Alman kamuoyunda Türkiye’nin Suriye politikasıyla ilgili yoğun eleştirilere sebep olmuş, VW yeni fabrikayla ilgili Ekim ayı başında açıklaması beklenen kararı ertelediğini açıklamıştı.

4 BİN KİŞİNİN İSTİHDAMI PLANLANIYOR

VW’nin bir milyar euroyu aşkın yatırımla Manisa’da hayata geçirmeyi planladığı fabrikanın yıllık 300 bin araçlık kapasiteye sahip olması ve yaklaşık 4 bin kişiyi istihdam etmesi hedefleniyor. Fabrika inşasının 2020 sonunda başlaması ve 2022'de üretime geçilmesi öngörülüyor. Manisa'daki fabrikada Volkswagen Passat ve Skoda Superb modelleri üretilecek.

BULGARİSTAN TOPA GİRDİ

VW’nin yeni yatırım sürecinde Türkiye’nin en büyük rakibi Bulgaristan da geçen ay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, AB Komisyonu ile istişare ettikten sonra yatırımın ülkelerinde yapılması halinde teşvik miktarını “135 milyon euro yerine 250-260 milyon euroya yükseltmenin bir yolunu bulduklarını” belirtmişti.

Ardından Romanya’dan da yeni bir açıklama gelmiş, Ticaret Bakanı Stefan Radu, Rumen “Ziarul Financiar” gazetesine yaptığı açıklamada “VW ile yeni görüşmeler başlattık. Romanya çok iyi teknik koşullara sahip ve iş gücü sıkıntısı yok” şeklinde konuşmuştu.

 

Volkswagen'den Türkiye açıklaması: Süreç askıda, alternatif yer bakmıyoruz!


Geri Dön