29 / 03 / 2024

Otopark harçlarının arttrılması inşaat sektörünü olumsuz etkileyecek!

Otopark harçlarının arttrılması inşaat sektörünü olumsuz etkileyecek!

Deniz Karataş ve CHP Muratpaşa Belediye Başkan Aday adayı Ömer Melli, otopark harçlarının 50 bin kat arttrılmasının inşaat sektörünün belini bükeceğini, Bakanlığın yeni getirdiği düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini savundu...



Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği'nde inşaat sektöründeki sıkıntıları paylaşmak üzere bir araya gelen Dernek Başkanı Deniz Karataş ve kendisi gibi müteahhit olan CHP Muratpaşa Belediye Başkan Aday adayı Ömer Melli, otopark harçlarının 50 bin kat arttrılmasının inşaat sektörünün belini bükeceğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni getirdiği düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini savundu.


Deniz Karataş yaptığı açıklamada, "Mevcut imar planlı arsaların, üzerine yapılan bağımsız bölüm kadar otopark yeri yok ise inşaat ruhsatı verilirken, eksik olan otopark başına belediyeye ödenen 20 kuruş, 9 bin 600 liraya çıkarıldı. Bu bedelin %25 İ başta inşaat ruhsatı aşamasında, % 75 i ise iskan ruhsatı aşamasında isteniyor. Her bir araç için 20 m2 alan olması ve metrekare birim fiyatının da 480 lira olarak maktu belirlenmesiyle 20 metrekarelik bir otopark alanı için müteahhidin cebinden 9 bin 600 lira para çıkacak" ifadelerini kullandı.


Yapılan astronomik artışı Müteahhitlerin sırtına yüklenmiş ek bir maliyet olarak nitelendiren Karataş sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Mevzu bahis bedel her ne kadar alt belediyelere yatırılsa da, alt belediyeler bu hesaba asla dokunamıyor ve Büyükşehir belediyesine devrediyor. Yani bu paraların tamamı alt belediyelerce toplanıp Büyükşehir belediyesine veriliyor. Olayın tiraji komik bir diğer tarafı ise bu bedellerin 1994 yılana kadar geriye dönük olarak da iskan yani oturma izni almış tüm binalardan istenmesi.

Astronomik oranda arttırılmış bu harem sonuçta tüketicinin cebinden çıkacağını ve konut rakamlarını arttıracağını, konu anlaşılana kadarda meslektaşlarımızı mağdur edeceğinin dikkate alınarak. Haksız ve 50 bin kat arttırılan bu harem hayatın akışına uygun ve de ülke konjonktürüne uygun hale getirilmesi için gereğinin yapılması gerekmektedir. Aksi hal sektöre ve direk bağlı 300 sektör koluna doğrudan zarar verecektir"


Ömer Melli ise inşaat sektörünün söz konusu yeni düzenleme sonrası büyük bir darboğaza gireceğim belirterek, "Ciddi itilaflar doğacağını tahmin ediyorum hatta müteahhitlerin belediyelerden ruhsat alamayacağı için belediyeler için de bir mağduriyet oluşacağı aşikardır. Göç yolda düzelir mantığı da yanlıştır bu kararın makul bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Antalya'da doğru düzgün bir otopark bile yok. İmar planlarında yol, otopark ve yeşil alan için ayrılması gereken yerler bile imar planlarında yer almıyor. Binaların arası çok yakın ve adeta birbirine yapışık şekilde dizayn edilmiş. Bizim dönemimizde inşallah bunlar yaşanmayacak" ifadelerini kullandı. Dernek Başkanı Karataş ayrıca Tüm İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonunda Genel Başkan Yardımcısı olması hasebiyle 31 Ekim'de Harrington Otel'de bu konu ve Kentsel Dönüşümün görüşülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden onay aldıklarını da hatırlattı. 


Antalya Hilal



Geri Dön