28 / 03 / 2024

Otopark ve sığınak daraltan müteahhide ne ceza verilecek?

Otopark ve sığınak daraltan müteahhide ne ceza verilecek?

Ekonomi yönetimi, İmar Kanunu'nda önemli bir düzenlemeye daha gidiyor. Maketten satışa sınırlama getiren hükümet, onaylı projede görülen sığınak ve otoparkı daraltan müteahhitlere yönelik yaptırımları artırıyor.



Ekonomi yönetimi, İmar Kanunu'nda önemli bir düzenlemeye daha gidiyor. Maketten satışa sınırlama getiren hükümet, onaylı projede görülen sığınak ve otoparkı daraltan müteahhitlere yönelik yaptırımları artırıyor. İdari para cezaları üç kat artırılırken, hapis cezası ve belli bir süre yetki belgelerinin iptali öngörülüyor. Bunun yanı sıra yatırımlara destek için de imar kanununda değişiklik yapılıyor. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından yeni teknoloji getiren, katma değeri yüksek yatırımlara yönelik hazırlanan imar planları 10 yıl süreyle değiştirilemeyecek. 


Yaptırımlar artıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanılığı'nın iş dünyası ile birlikte hazırladığı tasarı yatırımları destekliyor, konut satışlarında alıcı ile müteahhit arasındaki sorunlara çözüm üretirken, usulsüz satış yapanlara yönelik yaptırımları da artırıyor. Öncesi yasada tanımı yapılmayan net alan, brüt alan, eklenti ve taban alanı tanımları yeniden yapılıyor. Satış sözleşmesi yapılan kişilerin onayı alınmadan, mimari projede ve bağımsız bölümlerin teknik, konum ve büyüklüğünde değişikliğe giden, projeye aykırı tanıtım katalogları hazırlayanlara da para cezası verilecek.

Kıyalardaki yeni yapılarda mimariye de bakılacak. Sahil şeridinde yapılacak yapıların estetik komisyonlarınca değerlendirilmesi zorunlu olacak. Sınır güvenliği için yapılacak gözetleme kulesi, sığınak, karakol gibi yapılarda ise yapı ruhsatı, imar planı şartı aranmayacak. Kültürel tesislerde, milli parlarda bebek emzirme yeri, oyun alanları yapılması zorunlu olacak.


Yatırımlara 10 yıl desteği

Yatırım yeri tahsisinde yaşanan sorunlar da gideriliyor. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından getirilen yatırımlara arsa tahsisi konusunda da düzenlemeye gidiliyor. Buna göre Ajans tarafından yeni teknoloji getiren, büyük ölçekli veya kesinleşen imar planları da on yıl değiştirilmeyecek. Yeni teknoloji yatırımlarına destek imarla kalmıyor. Ayrıca, enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistem, bilişim, savunma gibi öncelikli sektörlere yatırım için yeni teşvikler verilecek.



Yeni Asır 


Geri Dön