20 / 04 / 2024

Oturulan daire diğer eşin rızası olmadan satılamaz!

Oturulan daire diğer eşin rızası olmadan satılamaz!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "Önemli bir karar" başlıklı yazıyı kaleme aldı... Eşim iki daire sahibiydi. Bizim haberimiz olmadan iki daireyi birden farklı tarihlerde satmış



Eşim iki daire sahibiydi. Bizim haberimiz olmadan iki daireyi birden farklı tarihlerde satmış. Oysa oturulan daire diğer eşin rızası olmadan satılamıyormuş. Bu dairenin satışının iptalini isteyebilir miyiz S.T.

Okuyucumun sorduğu soru kanunlarımıza yeni girmiş bir kavram. Onun için yazım biraz uzun olabilir. Bu kavram 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren Medeni Kanunumuzda yer alıyor. Kavram 'Aile Konutu' kavramı. Eşler birlikte yaşadıkları meskeni aile konutu olarak tapuya şerh verebilirler. Bu daha çok kira sözleşmesine taraf olmayan eşe veya meskenin maliki olmayan eşe tanınmış bir hak. Bu eş muhtarlıktan ikametgah senedi alacak ve tapuya gidip, "Bu meskene 'aile konutu şerhi' koy" diyecek. Bu halde kira sözleşmesi yapan eş veya dairenin maliki olan eşin tasarruf yetkisi sınırlanacak, malik olmayan veya kiracı olmayan eşin izni olmadan tasarrufi işlem yapamayacak. Kavram bu. Peki aile konutu şerhi verilmezse kira sözleşmesi imzalayan eş veya dairenin sahibi olan eş serbest mi Bana göre evet serbest. Çünkü sınırlama aile konutu şerhi ile başlıyor. Aile konutu şerhi konulmadığı sürece, diğer eş malik olan eşin dilediği tasarrufu yapmasına izin vermiş oluyor. Zaten kanun birlikte oturulan her yeri aile konutu olarak kabul etseydi tapuya şerh verme şartını getirmez, "Oturulan her daire aile konutudur" derdi. Ancak kendi görüşümü fazla detaylandırmadan uyulacak görüş olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun görüşünden söz etmeliyim. Genel Kurul benim gibi düşünmüyor. "Tapuda aile konutu şerhi yoksa bile eşlerin, birlikte oturduğu yer aile konutudur, dairenin sahibi olan eş bunu sattığında ve satın alan kötü niyetli ise satış geçersizdir, tapu iptali gerekir" diyor. Biraz karışık bir mantık ama aslolan elbette Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı. Şimdi sizin tapuda aile konutu şerhiniz olmamasına rağmen, alıcılar kötü niyetli ise sadece oturmakta olduğunuz bir mesken için tapu iptali davası açmak mümkün. Çünkü kanunun ruhundan anlaşılan, aile konutu, eşinizin malik olduğu tüm gayrimenkuller olamaz. Sadece ikamet ettiğiniz tek mesken olabilir. Onun için her iki daire için dava açamayacaksınız, bir daire için açabileceksiniz.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön