25 / 04 / 2024

Outlet tabelası altında yapılan satış aldatmacasına son!

Outlet tabelası altında yapılan satış aldatmacasına son!

TBMM' ye sevk edilen Perakende Kanun Tasarısı, outlet tabelası altında yapılan satış aldatmacasına son verecek. Artık mağazada satılan ürünlerin en az yüzde 70'i outlet olacak...



TBMM'ye sevk edilen Perakende Kanun Tasarısı, outlet tabelası altında yapılan satış aldatmacasına son verecek. Artık mağazada satılan ürünlerin en az yüzde 70'i outlet olacak.


Uzun zamandır gündemde olan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM'ye sevk edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenleme perakende sektöründe köklü bir değişim olacağına işaret ediyor. Tasarıyla birlikte 'outlet' veya 'fabrika satış mağazaları' aracılığıyla gerçekleşen sürekli indirim şeklindeki satış aldatmacasına da sınırlandırma getirildi. 


YÜZDE 70 SINIRI VAR 

Tasarı hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, temel hedeflerinin sektörün gelişmesini desteklemek olduğunu belirterek, perakende satışlarda yapılacak köklü değişimleri anlattı. Tasarıya göre 'outlet' ibaresinin, alışveriş merkezlerinde (AVM) kullanılabilmesi için, AVM içinde yer alan mağazaların sürekli indirimli satış yapıyor olması gerekiyor. Mağazaların ise satışa sunduğu ürünlerin yüzde 70'inin outlet özelliği taşıması şart. İşyeri kapanması, devri gibi 'zararına satışlar' olarak tabir edilen kampanyalı satışlara ise 'en fazla 3 ay devam edebilir' kuralı getirildi. 


ESNAFA AVM KAPISI AÇILDI 

Yeni kanun tasarısıyla esnafa da AVM yolu açıldı. Tasarıya göre, esnafa AVM'lerde rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde 5'i kadar yer ayrılacak. Geleneksel veya sanatsal değeri olan meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere ise, toplam satış alanının en az binde 2'si oranında yer tahsis edilecek. Ayrıca AVM'lerde acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadethane, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı da zorunlu hale getirilecek. 


TEDARİKÇİDEN ALINAN KEYFİ PRİM KESİLİYOR

Hayati Yazıcı, tasarıyla üretici ve tedarikçilerden keyfi olarak alınan prim ve bedellerin önüne geçileceğini söyledi. İşletmelerin üretici ve tedarikçilerden talep edebileceği prim ve bedellerin kurala bağlanacağını bildiren Yazıcı, "Tasarının yasalaşmasıyla oluşturulacak Perakendeciler Konseyi ile sektörün sorunlarına güncel çözümler getirilecek. Konsey, sektöre yönelik politika oluşturulmasına katkı sağlamak, sorunları tespit etmek amacıyla çalışacak" diye konuştu. Yazıcı, mevzuatta emlakçılar ve oto galerileri için düzenleme yapma imkânı olduğunu belirterek, bu meslekler için kriterler belirleyeceklerini bildirdi.


YENİ TASARI HANGİ YENİLİKLERİ GETİRECEK?

* Outlet ve fabrika satış mağazası olarak sürekli yapılan indirimli satışlar kurala bağlanacak. Outlet mağazalarda satılan malların en az yüzde 70'i outlet olacak.

* AVM'lerde acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi alanların oluşturulması zorunlu hale gelecek.

* Geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere AVM'nin en az binde 2'si oranında yer ayrılacak.

* Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak.

* Bazı zincir marketlerin üretici ve tedarikçilerden aldığı keyfi prim ve bedellerin önüne geçilecek.

* AVM'lerdeki mağazaların en az yüzde 5'i esnaf ve sanatkârlara kiralanacak.

* Tasarının yasalaşmasıyla Perakendeciler Konseyi oluşturulacak.




Sabah 


Geri Dön