25 / 04 / 2024

Konut satışlarında yapılan düzenlemeye ilişkin 5 sorun TBMM'de!

Konut satışlarında yapılan düzenlemeye ilişkin 5 sorun TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile konut satışlarında yapılan düzenlemeyi meclis gündemine taşıdı. Yedekci konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Konut satışlarında yapılan düzenlemeye ilişkin 5 sorun TBMM de!


Ev alanların vazgeçme hakkının yüz seksen güne çıkarılmasıyla tüketicinin uğradığı zararın giderilmesi ve OHAL'in sözleşmelere etkisi mecliste konu oldu.


Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) konut satışlarıyla ilgili yapılan düzenlemede konutlardaki satıştan dönmek için 24 ay üst sınır kabul edilirken, yüzde 2 olan tazminatın da kademeli olarak yüzde 8’e kadar çıkartıldığını söyleyen Yedekci "Böylece konutu iade eden tüketici parasını eski düzenlemede 90 günde geri alıyorken şimdi bu süre ise 180 güne çıkartılmıştır. Yani vatandaşın müteahhitlere ödeyeceği tazminat miktarı arttırılmıştır." dedi. Yedekci bu bağlamda 5 soru sordu.


Yedekci'nin soruları

1. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunuyla ev alan vatandaşın vazgeçme hakkının 180 güne çıkarılmasıyla tüketicinin zararını nasıl karşılamayı düşünmektesiniz?


2. Müteahhitler ve gayrimenkul firmaları yapmış oldukları sözleşmelere OHAL süresini ekleyebilirler mi? Ekleyemezler mi?


3. Vatandaşla yapılan sözleşmelerin OHAL nedeniyle feshi mümkün müdür, değil midir?


4. Müteahhitlere OHAL nedeniyle sözleşmelerini tek taraflı olarak fesh etme hakkı mı verilmiştir?


5. 100 metrekare ev satın alacak bir alıcı yüzde kaç KDV ödeyecektir? 150 metrekare ve üstü ev satın alacak alıcı yüzde kaç KDV ödeyecektir?




Geri Dön