29 / 03 / 2024

Ovit Tüneli bugün açılıyor!

Ovit Tüneli bugün açılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 138 yıllık hayali olan Ovit Tüneli'nin açılışını bugün gerçekleştiriyor.




Rize-Erzurum arasındaki Ovit Dağı Geçidi’nde yapılan, 14,3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 2’nci uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan Ovit Tüneli bugün açılıyor.

Ovit Projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 senesi Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Posta gazetesinde yer alan habere göre, proje için ilk adım 1930'da yol projesi ile hayata geçirildi. O dönem kazma ve küreklerle yol inşaatına başlanan bölgeye, Rize’den de vatandaşlar gruplar halinde giderek çalıştı. Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde tekrar masaya geldi ve 13 Mayıs 2012’de temel atıldı. 

14.3 KİLOMETRELİK TÜP

Çift tüplü 2123 günde yapımı tamamlanan ve 412 milyon 366 bin TL'ye mal olan Ovit Tüneli ile Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4,4 kilometre kısalırken, bölgede 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14,3 kilometrelik çift tüplü Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, Çin’de bulunan 18,2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar çift tüplü kara yolu tünelinden sonra ise dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli olacak. Dünyanın en uzun tek tüplü kara yolu tünelinin ise 24,5 kilometre uzunluğuyla Norveç’teki Laerdal tüneli olduğu belirtildi. Tünel bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle ulaşıma açılacak. Trabzon ve Rize mitingleri için bölgeye gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize programı sırasında Ovit Tüneli’nin açılışını yapacak.


Geri Dön