19 / 04 / 2024

Özbekistan'dan yeni termik santral için 1 milyar dolarlık ihale!

Özbekistan'dan yeni termik santral için 1 milyar dolarlık ihale!

Ülkedeki elektrik üretimi ve dağıtımını yapan Özbek Energo Devlet İşletmesi, gelecek ay ülkenin doğusunda inşaatı planlanan yeni termik santralinin iki enerji bloğunun inşaatı için ihale açacağını bildirdi.



Özbekistan hükümeti, gelecek ay ülkenin doğusunda inşaatı planlanan ve toplam tutarı 1 milyar dolar olan yeni termik santralinin iki enerji bloğunun inşaatı için ihale açacak.


Ülkedeki elektrik üretimi ve dağıtımını yapan Özbek Energo Devlet İşletmesi'nden yapılan açıklamada, Aralık ayında ülkenin Namangan bölgesinde bulunan Törekorgan Termik Santrali'nin iki enerji bloğunun inşaatı için ihale açılacağı belirtildi. Açıklamada, söz konusu ihalenin proje tutarının 1 milyar doları olduğu ifade edilirken, ihale sonuçlarının ise gelecek yıl Mayıs-Haziran aylarında açıklanacağı vurgulandı.


İhale dokümanlarının hazırlandığı kaydedilen açıklamada, müteahhit şirketin belirlenmesinin ardından gelecek yılın ikinci yarısında söz konusu projenin hayata geçirileceği belirtildi. Açıklamada, 900 megavat kapasiteli söz konusu termik santralin faaliyete başlamasıyla, yıllık ortalama 7 milyar kilovat saat elektrik üreteceği kaydedilirken, santralin ilk enerji bloğunun 2018, ikinci bloğunun ise 2019 yılında faaliyete geçeceği ifade edildi.


Törekorgan Termik Santrali ile ilgiliinşaat çalışmalarına Ağustos 2013'te başlandığı hatırlatılan açıklamada, proje tutarı 1 milyar dolar olan söz konusu santralin, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan 704 milyon dolarlık kredinin yanı sıra, Özbekistan İmar ve Kalkınma Fonu ile Özbek Energo'nun 300 milyon dolarlık kaynaklarırıyla finanse edileceği kaydedildi.


AA


Geri Dön