25 / 04 / 2024

Özel orman nasıl kurulur?

Özel orman nasıl kurulur?

Ülkemizde ağaçlandırma çalışmaları yaparak orman sahasını genişletme ve doğal dengeyi geliştirme amacı güden özel orman nasıl kurulur? Özel ağaçlandırma sahaları nerededir? Yanıtı ve detayları haberimizde...



Özel orman nasıl kurulur?

Türkiye'de 1986 yılında uygulamaya başlanan özel orman kapsamı altında yapılan özel ağaçlandırma projesi ile ülkemizdeki orman sahalarının genişletme çabaları devam ediyor.


Orman sahalarında yapılan özel ağaçlandırmalarda birbirinden çeşitli ağaçlar kullanılabiliyor. Örneğin, akçaağaç, karaağaç, sofora, ıhlamur, kayın, gürgen, çam, sedir, göknar, ladin, meşe, akasya, badem, mahlep, jojoba gibi ağaç ve ağaççık türleri kullanılabiliyor. Siz de böyle bir projeye dahil olmak istiyor ve özel orman nasıl kurulur, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Özel orman nasıl kurulur?

Özel Ormanlarda ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlarda Yapılacak İş ve İşlemler Hakkındaki Yönetmeliğin ikinci bölümünde ormanların tesisinin nasıl kurulacağı hakkında detaylı bilgiye yer veriliyor. 


Burada yer alan bilgilere göre Orman Bölge Müdürlüklerince ilan edilen Özel Ağaçlandırma Sahalarına belirtilen ilan süresince müracaat edilebiliyor.


Başvuru için, müracaat formunun eksiksiz doldurulması ve başvuru bedelinin ödenmesi gerekiyor. İlan edilen ağaçlandırma sahalarının sahibi ilan süresi içerisinde tek bir müracaatın olması halinde müracaatı yapan kişi, birden fazla müracaatın olması halinde ise kura sonucu belirlenen gerçek veya tüzel kişi oluyor.


Birden fazla müracaatın söz konusu olduğu durumlarda işletme müdürlüğü tarafından kura çekilişinin yeri, tarihi ve saati, yatırılması gereken başvuru bedeli ile başvuru bedelinin yatırılacağı tarih ve başvuru yapan kimselere yazılı olarak bildiriliyor.


Kuraya katılım için ilgili işletme müdürlüğü veznesine başvuru bedelini yatırmaları ve bildirilen yer ve saatte kendilerinin veya noterden onaylı özel yetki belgesine sahip temsilcilerinin bulunmaları gerekiyor.


Katılımcıların huzurunda gerçekleştirilen kura, komisyon üyelerinden birisi tarafından başvuru yapan kimselerin isimlerinin torbadan çekilmesi suretiyle yapılıyor. Kurada ismi çekilen ilk üç kişinin yer aldığı hak sahipliği sıralama tutanağına göre ilk sırada yer alan kişi, hak sahibi olarak seçiliyor.


Özel ağaçlandırma sahaları için örnek müracaat formu ve başvuru bedeli aşağıda yer alıyor.


2013 yılı için İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünce belirlenen metrekare cinsinden saha alanı ve başvuru bedeli:


Özel ağaçlandırma birim fiyatları..

5 bin metrekare - 50 bin metrekare : 500 TL

50 bin 1 metrekare - 100 bin metrekare : 1.000 TL

100 bin 1 metrekare - 200 bin metrekare : 1.500 TL

200 bin 1 metrekare - 500 bin metrekare : 2.500 TL


Özel ağaçlandırma başvuru dilekçesi..


………………………ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNE



…/…/2013- …/…/2013 tarihleri arasında idarenizce ilan edilen …………… İli………… İlçesi,…………… Köyü/Beldesindeki ………………… Orman İşletme Müdürlüğü, ………………………… Orman İşletme Şefliği, ……numaralı bölme ve ……… hektar sahada özel ağaçlandırma yapmak istiyorum. Söz konu sahayı mahallinde gördüğümü, özel ağaçlandırmaya uygun olduğunu ve kura çekilişine katılabilmem için tespit edilen başvuru bedelinin yatırılması gerektiğini kabul eder; Başvurumun değerlendirilmesi hususunu arz ederim. 


T.C. Kimlik No:………

Adres:

Ad/Soyadı

İmza/Kaşe

./…/2013


Ülkemiz genelinde Orman Bölge Müdürlükleri tarafından ilan edilen özel ağaçlandırma sahaları T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü resmi web sitesinde duyuruluyor.


Ülkemiz genelinde Orman Bölge Müdürlükleri tarafından ilan edilen özel ağaçlandırma sahaları için tıklayabilirsiniz.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön