23 / 04 / 2024

PAGEV ve PAGDER’den ortak adım!

PAGEV ve PAGDER’den ortak adım!

Plastik sektörü, yerli üretimle karşılayamadığı hammadde sorununu askı ve kota uygulamasıyla aşacak. Sektörel işbirliği ile PAGEV ve PAGDER sorunun çözümü için önemli bir adım attı...




Plastik sektörü, yerli üretimle karşılayamadığı hammadde sorununu askı ve kota uygulamasıyla aşacak. Sektörel işbirliği ile PAGEV ve PAGDER sorunun çözümü için önemli bir adım attı ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek uygulama konusunda izlenecek yol haritasını çizdi. Askı ve kota; sektör firmalarına gümrük vergisi olmadan hammadde ithalatının önünü açarken, firmaların uluslararası rekabet gücünü de artıracak.


 


Plastik sektörünün global piyasalardaki gelişimi sürüyor. Yılın ilk yarısını 2 milyar 665 milyon dolar ihracat ve 4 milyon 350 bin ton üretim ile kapatan plastik sektörünün, üretim ve ihracatta yakaladığı bu performansı daha da artırabilmesi için önündeki tek engel hammadde ihtiyacının yüzde 85'inin ithal olması ve bu ithalat üzerindeki yüksek vergiler.


 


PAGEV ve PAGDER bu engelin aşılabilmesi ve Türk plastik sektörü temsilcilerinin rekabet güçlerini artırabilmesi için ilk adımı attı. Hammaddede askıya alma ve tarife kontenjanından yararlanma konusunda sektör temsilcilerini bilgilendirdi. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Haydar Koçak ve bakanlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; sektör temsilcilerine tebliğ ve başvuru için izlenecek yol haritası çizildi.


 


Askıya alma tebliği ile plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalar ihtiyaç duydukları hammaddeleri, gümrük birliği kapsamında Türkiye veya AB ülkelerinden temin edemediklerinde Ekonomi Bakanlığına başvurarak, söz konusu hammaddeyi beş yıl süreyle farklı ülkelerden ithal edebilecekler. Üstelik yılda iki kez yapabilecekleri başvurular ile bu ithalatlar için gümrük vergisi de ödemeyecekler.


 


Ayrıca yine aynı tebliğ kapsamında AB ülkeleri ve Türkiye üretimi ihtiyaç duyulan hammadde için yeterli olmadığında kota uygulaması devre giriyor. Firmalar yapacakları başvuru ile tarife kontenjanından yararlanarak hammaddelerini farklı ülkelerden temin edebilecek. 


 


PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal yaptığı açıklamada; “Türkiye’nin en büyük sanayi sektörüyüz. İnşaattan tekstile sağlıktan gıdaya kadar birçok sektöre kaynak sağlıyoruz. Türk plastik sektörü olarak Avrupa’da ikinci sıradayız ve 8 milyon tonluk üretim hacmine ulaştık. Üretim ve ihracatta sürekli bir büyüme ivmesi gösteriyoruz. Ancak bu hızla büyümeye devam edebilmek için sektörümüzün önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Ülkemizdeki petrokimya yatırımları hammadde ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyor. Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan gelen hammadde de ise yüksek miktarda vergi ödeniyor. Bu vergiler firmalarımızın üzerinde çok büyük bir yük yaratıyor. Askıya alma ve kota uygulaması ile vergi yüklerimizi hafifletebiliriz” dedi.


 


Uysal, “Yerli üreticilerin karşısında değiliz, ancak sektörümüzün ilerlemesi ve büyümesi için yeni kaynaklara ihtiyacımız var ve Bakanlığımızın bizlere sunduğu imkânlardan yararlanmalıyız. Bu nedenle bugün sektör temsilcilerimizle konuyla ilgili detayları paylaştık. Ekonomi Bakanlığımıza bu konuda yapılacak başvuruları artırmak ve sektörümüzü biraz daha rahatlatmak en önemli hedefimiz. PAGEV olarak sektörel bir işbirliği yaptık ve PAGDER ile birlikte başvuru sürecinde firmalarımıza her türlü yardım ve desteği vermek üzere hazırız” diyerek sözlerini bitirdi.


 


Geri Dön