18 / 04 / 2024

Palandöken tesisleri ihalesi için son gün 30 Temmuz!

Palandöken tesisleri ihalesi için son gün 30 Temmuz!

Palandöken tesisleri için 30 Temmuz'da son teklifler alınacak. En sıcak istekli Erzurum Büyükşehir Belediyesi. Başkan Sekmen, "İlgili bakanlarla görüştüm. İhale süreci tamamlanacak. Alan olmadı, hemen devir isteyeceğiz" dedi.



Erzurum'daki Palandöken ve Konaklı kayak tesisleri için geri sayım günleri. Tesisler için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 2 Mayıs 2015'te ihale ilanına çıktı. Önyeterlilik başvurusu ve son teklif verme tarihi 30 Temmuz 2015. Buna göre teklif vermek için son bir haftaya girildi. Edinilen bilgilere göre tesislerle ilgilenen birkaç kuruluş da var. Ancak en istekli talipli Erzurum Büyükşehir Belediyesi (EBB). Başkan Mehmet Sekmen, "Burayı almak, canlandırmak, eksiklerini tamamlamak için yatırım yapmak ve yerinden yönetmek istiyoruz" dedi. Bu konuda hükümetle görüşmeler yapılmış. Belediye ihaleye girmeyecek. Ancak ihale sonucunu bekleyecek. Başkan Sekmen, "İhaleye girmeyeceğiz ama devrede olacağız. Resmi ihale süreci olsun, ondan sonra devir konusu gündeme gelecek. İhalede kimse talip olmazsa da burasının atıl kalmasına izin vermeyiz. Ben konuyu ilgili bakanlarla konuştum. 'İhaleye çıkalım, görelim' dediler. Bu süreçten sonra bedelsiz devir isteyeceğiz" dedi. 


600 milyon liralık yatırım 


100 milyon lirası kuleler için toplamda 600 milyon liraya mal olan tesisler, 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Erzurum'un ev sahipliğinde düzenlenen Universiade Erzurum-2011 için yapılmıştı. Kayakla Atlama Tesisi, 2 bin seyirci kapasiteli buz pateni salonu, 500 seyirci kapasiteli buz pisti ve antrenman salonu, 3 bin seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 500 seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 1000 seyirci kapasiteli curling salonu ile Konaklı Kayak Merkezi, Palandöken Kayak Merkezi, Kandilli Kayak Merkezi, Cemal Gürsel Stadyumu ve Oyunlar Köyü'nden meydana geliyordu. 


Türkiye'nin bu en önemli kış sporları tesisleri daha sonra ALP Disiplini Milli Takım oyuncusu Aslı Nemutlu'nun Türkiye Gençler Kayak Şampiyona'sına hazırlanırken geçirdiği kazada hayatını kaybetmesiyle gündeme geldi. Bu olay sonrası tesislerde yatırım eksikliği olduğu konuşuldu. İşletme sorunları yaşayan tesisler daha sonra Özel İdare'den alınarak ÖİB'ye devredildi. ÖİB de özelleştirme sürecini başlattı, ihale ilanı çıktı. 


ÖİB ilanına göre Palandöken ve Konaklı'nın tesisleri, pistleri, liftleri ve suni kar sistemi 49 yıl süre ile “İşletme Hakkının Verilmesi”, taşınır araç, gereç ve demirbaşları kapsayan varlıkların “satış” yöntemi ile bir bütün halinde satılacak. Ön yeterlilik başvurusu ve son teklif verme tarihi 30 Temmuz. Tesislerin en istekli taliplisi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: 


Aziziye'den termal su 


"Belediye olarak talibiz. Yatırım yapacağız. Amaç şehre kazandırmak, katkısını artırmak. Bölgede çok yatırım var. Konaklı'da tesis yok. Teleferikle birbirine bağlayacağız. Termal su çıkarabilir miyiz Konaklı'da, ona bakıyoruz. Aziziye'de kaynaklar var. Tekman'ın arka bölgelerinde 80 derecede sıcak su var. Delgi ile alabilir miyiz, ona bakacağız. Yerinden yönetimle bu iş daha iyi olur. Otelcileri işin içine almak, yeni oteller yaptırmak istiyoruz. Zaten birçok proje var. Yabancılar uğruyor, geliyor. Eksikleri de söylüyorlar. Her yıl 10 -15 milyon lira yatırım yaparız. Yatırımcı ortak aramıyoruz. Bu gücümüz var. Yıkılan kule yapılıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı yapıyor. Başına bir profesyonel koyacağım. Ama yönetiminde otellerin, yatırımcıların katkısını alacağım. Biz aldığımızda yerinden yönetimle buraya canlılık kazandıracağız. Kendi tesislerimizi dolu dolu çalıştırdık. 6 bin sporcumuz var. Bilabedel evinden alarak, tesislere taşıdık. Acemi kayak pisti yaptırdım. Bu iş uzaktan kumandayla olmaz. Burada geçen düzenlediğimiz organizasyona 26 ülkeden katılım oldu."


Erzurum'a Puşkin Müzesi 


Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kentin turizm potansiyelini harekete geçirmek için başka projeleri de olduğunu söyledi. Sekmen, "Gürcülerin en önemli mabetleri burada. Rusların kutsal kilisesi burada. Bunlar önemli turizm varlıkları. Fırat buradan doğuyor. Menbası bura" dedi. Ancak bir başka ilginç projesi daha var; Puşkin Müzesi. "Rus yazar Puşkin için müze kuruyoruz. Burada yaşamış. Kaldığı evi müzeye dönüştürüyoruz. Rus Kültür ve Dışişleri bakanlarını açılışa davet edeceğiz" dedi. Yrd. Doç. Dr. Bahar Güneş'in önerisiyle geliştirilen proje gerçekleştiğinde müzede, Puşkin’e ait resimler, hayatına ve eserlerine, özellikle de “Erzurum’a Yolculuk” adlı eserine yönelik yazılı ve görsel bilgiler yer alacak. Puşkin, Erzurum’a 1829 yılında gelmiş ve bir ay kalmış. “Erzurum’a Yolculuk” adlı eserinin esin kaynağı da bu gezi.



Dünya


Geri Dön