16 / 04 / 2024

Panama'dan Kanal İstanbul’a teknik destek!

Panama'dan Kanal İstanbul’a teknik destek!

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bu sabah Panama’ya hareket eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Panama Kanalı'nın Genişletilmesi Projesi’nin açılışı dolayısıyla yarın yapılacak törene katılacak.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Panama’ya gitti. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bu sabah Panama’ya hareket eden Bakan Arslan, Panama Kanalı'nın Genişletilmesi Projesi’nin açılışı dolayısıyla yarın yapılacak törene katılacak.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen katılacağı törende Arslan'a, Kanal İstanbul projesini hazırlayan ilgili kurum yetkilileri de eşlik ediyor.


Arslan, tören sonrasında, projeyi hayata geçiren Panama Kanal Otoritesi'nin koordinasyonunda bu ülkenin ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan çalışma grubuyla görüşecek.


- Denizcilik Anlaşması imzalanacak


Söz konusu ziyaret kapsamında, Türkiye ile Panama arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve denizcilik alanında bürokrasinin azaltılmasına dönük "Denizcilik Anlaşması" imzalanacak.


Anlaşmayla, iki ülke limanlarında bürokrasinin azaltılması, tarafların deniz kazalarında kendi gemilerine uyguladıkları muamelenin aynısını diğer ülke gemilerine de uygulaması mutabakat altına alınacak. 


Anlaşmada yer alacak, "seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında idari ve teknik uzmanlığın paylaşımı için iş birliği platformu kurulması"na ilişkin madde kapsamında, Türkiye’de inşasına başlanacak, "Kanal İstanbul" projesi için Panama Hükümeti'nden teknik ve idari destek alınabilecek.


 


AA



Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:


Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Panama Kanalı'nın Genişletilmesi Projesi'nin açılışı dolayısıyla yarın yapılacak törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen katılacak. Arslan'a, Kanal İstanbul projesini hazırlayan kurum yetkilileri de eşlik ediyor. Arslan, tören sonrasında, projeyi hayata geçiren Panama Kanal Otoritesi'nin çalışma grubuyla görüşecek. Ziyarette "Denizcilik Anlaşması" imzalanacak. Anlaşmada yer alacak, "seyir kanallarının inşası ve yönetimi için iş birliği platformu kurulması"na ilişkin madde kapsamında, Türkiye'de inşasına başlanacak, "Kanal İstanbul" projesi için Panama Hükümeti'nden teknik ve idari destek alınabilecek...



Sabah




Haber Yeni Şafak Gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Panama Kanalı’nın Genişletilmesi Projesi’nin açılış törenine katılmak üzere Panama’ya gitti. Bakan Arslan’ın ziyareti kapsamında Türkiye ile Panama arasında denizcilik alanında bürokrasinin azaltılmasına yönelik, “Denizcilik Anlaşması” imzalanacak.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Panama'ya gitti. Edindiği bilgiye göre, bu sabah Panama'ya hareket eden Bakan Arslan, Panama Kanalı'nın Genişletilmesi Projesi'nin açılışı dolayısıyla yarın yapılacak törene katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen katılacağı törende Arslan'a, Kanal İstanbul projesini hazırlayan ilgili kurum yetkilileri de eşlik ediyor.


Denizcilik Anlaşması imzalanacak

Arslan, tören sonrasında, projeyi hayata geçiren Panama Kanal Otoritesi'nin koordinasyonunda bu ülkenin ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan çalışma grubuyla görüşecek. Söz konusu ziyaret kapsamında, Türkiye ile Panama arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve denizcilik alanında bürokrasinin azaltılmasına dönük “Denizcilik Anlaşması" imzalanacak. Anlaşmayla, iki ülke limanlarında bürokrasinin azaltılması, tarafların deniz kazalarında kendi gemilerine uyguladıkları muamelenin aynısını diğer ülke gemilerine de uygulaması mutabakat altına alınacak. Anlaşmada yer alacak, “seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında idari ve teknik uzmanlığın paylaşımı için iş birliği platformu kurulması"na ilişkin madde kapsamında, Türkiye'de inşasına başlanacak, “Kanal İstanbul" projesi için Panama Hükümeti'nden teknik ve idari destek alınabilecek.


Yeni bir taşımacılık rotası oluşacak

Planlanan Kanal İstanbul'da genişlik yaklaşık 150 metre olarak öngörülüyor. İstanbul Boğazı'na ilave olarak düşünülen kanal ile İstanbul Boğazı'nda risk oluşturan tanker trafiğinin alternatif yeni güzergaha kaydırılması hedefleniyor. Karadeniz'den Marmara Denizi'ne uzanan yeni bir taşımacılık rotasını ortaya çıkaracak olan kanal, 25 metre derinliğe sahip olacakken üzerinde kara ulaşımını mümkün kılacak köprüler de barındıracak.


İnşaatı 10 yıl sürdü

77 kilometre uzunluğundaki Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alıyor. Kanalın uzunluğu 81 bin 300 metre, genişliği en dar yerinde 91 metre, en geniş yerinde 300 metre, derinliği ise 12,5-13,7 metre arasında. Kanal, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlarken deniz yolunu da 15 bin km kısaltmasıyla dikkat çekiyor. Panama Kanalı aynı zamanda Güney Amerika ve Kuzey Amerika'yı birbirinden ayırıyor. 1904'te başlanan kanal inşaatı çalışmaları toplam 10 yıl sürdü ve açılışı 1915 yılının Ağustos ayında gerçekleşti.


Yeni Şafak




Geri Dön