25 / 04 / 2024

Paul Goble'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Paul Goble'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Mehmet Ali Güller bugünkü köşesinde CIA’da uzman analist olan Paul Goble'ın Kanal İstanbul açıklamasını kaleme aldı. 



Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Mehmet Ali Güller bugünkü köşesinde CIA’da uzman analist olan Paul Goble'ın Kanal İstanbul açıklamasını kaleme aldı. 

İşte Mehmet Ali Güller'in 'CIA uzmanı gözüyle Kanal İstanbul' başlıklı yazısı...

Paul Goble, Rusya ve Avrasya uzmanı olmasının yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda özel danışmanlık görevinde bulundu ve CIA’da uzman analist görevini üstlendi. 

Paul Goble dan Kanal İstanbul açıklaması!

Paul Goble, Kanal İstanbul projesine ilişkin konuştu. 

Kanal İstanbul’un Montrö’yü riske edeceğine dikkat çekildi, en son 104 amiral bu konuya ilişkin konuştu. İktidar ise “Kanal İstanbul ile Montrö Sözleşmesi’nin bir ilgisi yok” diyor ancak “Kanal İstanbul’dan gerekirse savaş gemileri geçirmeyi” savunduklarını belirtiyor ve “Daha iyisi yapılana kadar Montrö’ye bağlıyız” diye konuşarak konuyu müzakereye açık bırakıyor.

CIA analisti Paul Goble, “Kanal İstanbul’la birlikte Montrö’de bazı değişiklikler yapılabilir” ifadelerini kullanıyor ve bunun nasıl olacağını da şu şekilde anlatıyor:  

“Ankara, Montrö’nün kanal için uygulanmayacağını çok açık ortaya koymuştu ve eğer kanal için uygulanmayacaksa, o zaman aslında şu anki önemini aynı şekliyle sürdürmeyecek anlamına geliyor bu. Dolayısıyla bu durum, Türkiye’yi Karadeniz bölgesinde daha da önemli hale getirecek.”

Washington, Karadeniz’i Türkiye-Rusya ilişkilerini bozma aracı şeklinde nitelendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Karadeniz, Rus gölü olmasın” diyerek NATO’yu bölgeye çağırması ve iktidarın Ukrayna politikaları, ABD’nin işinin kolaylaşmasına neden oluyor. Bu koşullarda Kanal İstanbul’un yapılması ve bu sebeple Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması, Türkiye ve “Karadeniz Barışı” için büyük problem yaratır.

Kanal İstanbul projesinin fizibilite raporu TBMM gündeminde!

Kanal İstanbul, Montrö’yü etkiler mi?


Geri Dön