19 / 04 / 2024

Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi'nin ihalesi tamamlandı!

Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi'nin ihalesi tamamlandı!

Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi için geri sayım başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun beylikten cihan devletine giden yolculuğunun üç boyutlu resmedilerek anlatılacağı müzenin ihalesi yapılarak sözleşmesi imzalandı.



Osmangazi Belediyesi tarafından tasarlanan ve dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olma özelliği taşıyan 'Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi'nin ihale süreci sonuçlandı. Yaklaşık maliyeti 27 milyon 723 bin lira olan ihaleyi 20 milyon 912 bin lira teklif ile  Ankara  firması Arıkan İnşaat-Doğan Aksel İnşaat ortak girişimi kazandı. İhaleyi kazanan firma ile Osmangazi Belediyesi arasında sözleşme imzalandı. Sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte Osmangazi Belediyesi, 15 gün içinde ihaleyi kazanan firmaya yer teslimi yapacak. Haziran ayı içinde temeli atılacak olan Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi'nin 700 iş günü içerisinde tamamlanması hedefleniyor. 


UÇSUZ BUCAKSIZ GÖKKUBBE 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın fethini anlatacak olan müzenin 40 metre çaplı dairesel bir yapıda inşa edileceğini belirterek, tavanının elipsoit kubbe formunda olacağını kaydetti. Bu yapının alt platformuna, yan duvarlarına ve tavanına 360 derecelik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapılacağını vurgulayan Dündar, "Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki 3 boyutlu platformda, perspektife uygun olarak değişik boyutlarda, döneme ait mimari ve sanatsal öğeler yer alacak. Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi, dünyadaki diğer panoramik müzelerin aksine, kubbeli olarak tam panoramik şekilde inşa edilecek" dedi. Başkan Dündar "Kubbe içine yapılacak olan 3 boyutlu resim, ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir gökkubbe altında olduğu izlenimini verecek. 3 boyutlu platformun bitiminde yükselecek olan kubbedeki resim ile müze, ziyaretçileri içine alarak yüzyıllar öncesine götürecek" diye konuştu. Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi'nin, ziyaretçilerine Bursa'nın köklü tarihine yolculuk edebilme imkanı sunacağını ifade eden Başkan Dündar, "Müze aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun, beylikten cihan devletine doğru giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından birisi olan Bursa'nın fetih anını, etkileyici bir şekilde göstermiş olacak. Müze turizm potansiyelimize de önemli katkı sağlayacak" görüşünü dile getirdi. 



Sabah


Geri Dön