19 / 04 / 2024

Papa'nın Türkiye ziyareti turizm sektörünü hareketlendiriyor!

Papa'nın Türkiye ziyareti turizm sektörünü hareketlendiriyor!

Önce Papa ardından da Putin'in Türkiye ziyareti turizm sektörüne doping etkisi yapacak. Durağan bir dönemden geçen Avrupalı ve Rus turist sayısında yüzde 15 artış bekleniyor



Katolik Hıristiyanların ruhani lideri Papa Francis ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ardı ardına yaptıkları Türkiye ziyaretleri turizm sektöründe büyük heyecan yarattı. Son dönemde artış hızı düşen Avrupalı turist oranının Papa'nın ziyareti sonrasında hareketlenme bekleniyor. Putin'in '2016'nın karşılıklı turizm yılı ilan edildiğini açıklaması üzerine ise sektör oyuncuları, "Rusya'da yaşanan yüzde 20 devalüasyon nedeniyle turist sayısında düşüş bekliyorduk. Bu açıklama Rusya'dan Türkiye'ye olan turizm hareketinin normal seyrinde devam edeceğini gösteriyor. 2015'te yüzde 10'luk bir artış sağlanır" diyor. Son gelişmeler sonucunda 2015'te Avrupalı ve Rus turist sayısında toplam yüzde 15'lik bir artış yaşanabileceği ve yaklaşık 900 bin kişinin rotasını Türkiye'ye kaydırabileceği öngörülüyor. 


TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK TANITIM 

TUROFED Başkanı Osman Ayık, devlet nezdinde yapılan her ziyaretin turizm sektörüne büyük katkı sağladığını söyledi. Ayık, "Bir basın ordusu tarafından takip edilen ve Avrupa ülkelerinden naklen yayımlanan Papa'nın ziyareti Türkiye için çok büyük bir PR çalışması oldu. Son yıllarda Batı'da medya üzerinden olumsuz bir Türkiye imajı çiziliyordu. Bu ziyaret sonrası tam aksi bir tablo ortaya konuldu" dedi. 2016'nın Rusya ve Türkiye arasında karşılıklı turizm yılı olarak ilan edilmesini de değerlendiren Ayık, "Putin Türkiye'den vazgeçmediklerinin mesajını verdi. Bu açıklama çift haneli büyümeyi beraberinde getirecektir" değerlendirmesinde bulundu. 


İLGİYİ ARTIRIYOR

TUROB Başkanı Timur Bayındır, bu ziyaretlerin ülkeye olan ilgiyi artırdığını söyledi. Bayındır, "Papa'nın 2006'da yaptığı ziyaret sonrasında Avrupalı turist sayısında önemli bir artış sağlanmıştı. Benzer bir tablo Putin'in 2009 ziyareti sonrasında yaşandı. Antalya'da ilk sırada Alman, ikinci sırada Rus turist yer alıyordu. Ziyaret sonrası Ruslar birinci sıraya yükseldi" dedi. Bayındır, 2016'nın Rusya ve Türkiye arasında turizm yılı ilan edilmesiyle ilgili "Rus turist sayısında düşüş olacağına dair endişeleri sildi" diye konuştu. 


TEŞVİKLERLE DESTEKLENECEK

Kaçkar Tur Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Sancer ise Putin'in Türkiye ziyaretinin Rus turist üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu aktardı. 2016'nın turizm yılı ilan edilmesiyle birlikte Türk turistin Rusya'ya ilgisinin artacağını aktaran Sancer, şunları anlattı: "Rublenin değer kaybı nedeniyle 2015'te Rus turist sayısında bir düşüş bekliyorduk. Bu açıklama sonrası oranın stabil kalacağını düşünüyorum."


MEYVESİNİ 1-2 AYA TOPLARIZ

Thomas Cook'un Türkiye partneri Diana Travel'ın Genel Müdürü Burak Tonbul, Avrupa'dan gelen rezervasyonların ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve Türkiye'nin çevresindeki sorunlar nedeniyle yavaşlamaya başladığını söyledi. Tonbul, "Papa ziyareti çok önemli. Fakat biz kitlesel turizm yaptığımız için yansımasını hemen alamayız. Süreç pozitif ilerlerse bunun meyvelerini bir-iki ay içinde toplarız" dedi.


Sabah


Geri Dön