19 / 04 / 2024

Paravani Hidroelektrik Santraliyle Türkiye'ye 20 milyon dolarlık elektrik satılacak!

Paravani Hidroelektrik Santraliyle Türkiye'ye 20 milyon dolarlık elektrik satılacak!

Komşu Gürcistan'ın Kura nehri millileştirildi. Anadolu Grubu' nun Gürcistan'da yap - işlet modeli ile kurduğu hidroelektrik santrali 185 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'ye enerji satışına başladı...



Komşu Gürcistan'ın Kura nehri millileştirildi. Anadolu Grubu'nun Gürcistan'da yap-işlet modeli ile kurduğu hidroelektrik santrali 185 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'ye enerji satışına başladı.


Bir Türk firması ilk kez yurtdışında elektrik üreterek Türkiye'ye nakil etmeye başlıyor. Anadolu Grubu, Gürcistan'da Paravani bölgesinde 185 milyon dolarlık yatırımla bir nehri 'millileştirerek' santral kurdu. Yap-işlet modeli ile kurulan 90 megavatlık santral hakkında konuşan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, santralin sahipliğinin de kendilerine ait olduğunu belirterek Türkiye'ye yıllık 20 milyon dolarlık elektrik satacaklarını belirtti. Özilhan şöyle konuştu: "Paravani HES'te ürettiğimiz elektriği buradaki şirketimiz Türkiye'ye satacak. Ancak bu para daha sonra temettü olarak bizim grubumuza geleceği için, cari açıkla mücadeleye katkı sağlayacağız. Bir nevi ihracat yapmış olacağız. Bu açıdan bakıldığında da oldukça önemli bir proje ve biz bu şekilde Gürcistan'da yeni fırsatları değerlendiriyoruz. Şu anda somutlaşmış 2-3 proje üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz 2020'ye kadar 400- 500 milyon dolar yatırımla 500 megavat kurulu kapasiteye ulaşmak." 


TEŞVİK EDECEĞİZ 

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladz'nin katılımıyla yapılan açılışta projenin benzerinin diğer komşu ülkelerde de yapılabileceği gündeme geldi. Bakan Yıldız, Türk firmalarının bu tür adımlar atmalarını desteklediklerini belirterek, "Anadolu Grubu birçok ülkede yaptığı gibi Gürcistan'da da enerji ile ilgili yatırımlarını gerçekleştirdi. Türkiye'nin diğer komşu ülkelerle de iletim hatları var. Şu anda 1.000 megavata kadar elektrik iletim hattımız bulunuyor. AB iletim hatları uyum adımlarımız sonucunda ihtiyaç olursa, örneğin Türkiye'den Fransa'ya elektrik satılabilecek" diye konuştu. 


Anadolu Grubu Enerji Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy, 45 ayda tamamlanan Paravani HES'in özelliklerini şöyle özetledi:

185 milyon dolara mal olan projenin 115 milyon dolarlık kısmı EBRD, IFC ve TSKB tarafından verilen krediyle karşılandı.

40 kilometrelik iletim hattı inşa edildi ve Gürcistan-Türkiye arasında yapılan 400 kilometrelik iletim hattının bir parçası haline geldi.

Türkiye'ye satılan elektrik ile 160 bin vatandaş aydınlanırken, 100 hastane ve 50 fabrikaya enerji verilecek.

Projede 20 katlı 30 gökdelen kadar beton ve 2 Eyfel kulesi inşa etmeye yetecek kadar demir kullanıldı.


'YATIRIMIN FAYDASINI GÖRECEKLER'

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili de son 30 yıl içerisinde Gürcistan'da bu projeye benzer çok güçlü enerji santralinin inşa edilmediğini belirterek, 200 milyon dolara yakın masraf edildiğini ve Türk ortaklar tarafından fazlasıyla yatırım yapıldığını kaydetti. Anadolu Grubu'nun Türkiye'nin güçlü şirketlerinden biri olduğunu ve Gürcistan'a yatırım yapmalarından fayda göreceklerini ifade eden Garibaşvili, "Gürcistan'a dışarıdan gelen yatırımcıların ilgisi fazlasıyla artmaktadır. Bu ilgi Gürcistan'ın enerji sistemine bir bağımsızlık kazandıracaktır. Gürcistan'ın enerji sistemi için altyapısının geliştirilmesi önemlidir" diye konuştu.



Sabah 


Geri Dön