28 / 03 / 2024

Parayı bulan herkes müteahhit oluyor!

Parayı bulan herkes müteahhit oluyor!

Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Cabir Bayrak, ‘Son yıllarda konutta çok mağduriyet doğdu. Cebinde parası olan herkes artık inşaatçı. Bunun önüne geçmeliyiz’ dedi. İşte Bayrak'ın açıklamaları...



Son dönemde lüks konutlara imza atan ancak geçmişte binlerce kişiye uygun fiyata ev sahibi yapan Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Bayrak, ‘Son yıllarda konutta çok mağduriyet doğdu. Cebinde parası olan herkes artık inşaatçı. Bunun önüne geçmeliyiz’ dedi

 

Kurucularından, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve Çetin Çapan’ın da olduğu Semerkand Yapı, yine lüks projelere hazırlanıyor. Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Cabir Bayrak, yeni dönem projelerini Vatan gazetesine anlattı…

 

Semerkand Yapı ne zaman kuruldu?

 

Aslında resmi tarih 2005… Kurucularımız Gürbüz Çapan ve kardeşi Çetin Çapan ile ben bugüne kadar geldik. Ancak öncesinde Gürbüz Bey 3 dönem Esenyurt Belediye Başkanlığı yaptı. Biz o dönemde Esenkent’te 7 bin 200 konut, Boğazköy’de 5 bin 700 konut, Beylikdüzü’nde de 3 bin konut bunları kooperatif sistemiyle yaptık hayata geçirdik.

 

Bu bölgede bir nevi  TOKİ  olmuşsunuz…

 

Evet buranın TOKİ’siyiz. 1992’de Bahçeşehir’le beraber başladık Esenkent’e… Bu yola bir elin parmakları kadar insanla başladık. 7 bin 200 konut oluşturduk. Bu işin planlaması da dahil olmak üzere alt yapıyı, üst yapıyı kooperatifler üst birliği kendileri yaparlardı. 

Kooperatif sistemini sonuna kadar ve doğru şekilde uyguladık hiç bir üyemizi mağdur etmedik. 

 

Son dönemde neden mağduriyet doğdu?

 

Bu durum basına da yansıdı. 20-25 bin mağdur üretildi ve daha da artıyor. Hiç kimseyi suçlamak istemiyorum. İmar artışı sorunu giderilmeli diye düşünüyorum. Ama burada vatandaşa da büyük görevler düşüyor. Çok ama çok dikkatli olmalılar. 

 

Ne yapmalı vatandaş?

 

Bizim kültürümüzde ev kutsalımızdır. Ev alıyorsunuz. Dişinizden tırnağınızdan arttırıyorsunuz, çocuğunuzun hakkından kısıyorsunuz ve biriktiriyorsunuz. Bu yüzden ciddi araştırmalar ve fizibilite yapılmalı. Eskiden devlet işlerine girmek için bir müteahhitlik karneniz vardı. Bence bu karne özel işler için de gelmeli. Parayı bulan, manavı kasabı kat karşılığı müteahhitlik yapıyor. Müteahhitlik bu değil. Sen oraya insan yaşamını sağlayacak bir ürün yapıyorsun. Alt yapın yok, teknik bilgin yok sadece parayla olmaz bu işler. Buna kısıtlama getirmeleri lazım.

 

Semerkand Life nasıl bir proje?

 

Semerkand Yapı olarak bir çok yerde projeler yaptık. Beylikdüzü’nde de A sınıfı semerkand life projemizi vatandaşımızın hizmetine sunduk. Burası 500 daire ve 100 küsürde iş yerinden oluşur. Arsası 23 bin metrekare alan üzerine kuruludur. Kat karşılığı aldık 2010’da. 2013 sonunda da iskanları alınmış sekilde insanlara teslim ettik. 

 

300 bin liralık ev satılırken biz 25 bin dolara sattık

 

GEÇMİŞ yıllarda Bahçeşehir’de 300-400 bin liraya ev satılırken, kendilerinin Esenkent’te 25 bin dolardan vatandaşı konut sahibi yaptıklarını belirten Bayrak, şu bilgileri verdi: “Öyle bir sistemle işi yürüttük ki, insanlar gayet modern ve güzel evlerde yaşıyor. Öyle bir ısıtma ve soğutma sistemi yaptık ki Türkiye’de bir ilk.”

 

Türkiye’nin hem ilki hem de en ucuzu

 

“BİZ projelerimizde Amerikalılar’la beraber ısıtmamızda çok ilginç doğalgaz dönüşüm santrali yaptık” diyen Cabir Bayrak, şöyle devam etti: “Konutların girişinde bulunan cihazla, kullanılacak su ısıtılıyor ve sonradan tekrar soğumuş olarak santrale geri gidiyor. Hem musluğunuzdan sıcak su akıyor, hem de ısınmanızı sağlıyor ve doğalgaza göre de yüzde 40 ucuz.”

 

Bakırköy’de yüzde 100 prim beklentisi

 

YENİ projeleri Semerkand Life Bakırköy’den de bahseden Bayrak, firma olarak bugüne kadar hep yüksek getirili işlere imza attıklarını belirtti. Bayrak yeni projelerinde de bu kuralı bozmayacaklarını vurgularak şunları anlattı: “Bakırköy’de bugünkü şartlara gore projemizden ev alanlar az yüzde 50 kazanırlar. Ancak kentsel dönüşüm sürecinin devamında bu getiri yüzde 100’leri çok rahat bulur. Bakırköy projemiz konum olarak da çok güzel. 7 tane ön caddeye cepheli iş yeri var. Bunun dışında tamamı konut 214 konut bulunuyor. Toplamda 221 bağımsız bölümden oluşuyor.”

 

Şehrin göbeğinde uygun fiyata lüks proje

 

CABİR Bayrak, Bakırköy projelerinin tam olarak Zuhuratbaba mevkiinde yer aldığını belirtti ve ekledi: “Öetrekare satış fiyatımız 7 bin civarıydı Uygun fiyyatlarla çıktık doğrusu. 8 bin 500 metrekare alan üzerinde kurulu yüzde 40’ına oturtabiliyorsunuz 2 emsalde yapılması planlanıyor. Toplamda 45 bin metrekare inşaat alanını kapsıyor ve 60 milyon TL’lik bir yatırım…  1+1, 2+1, 3+1, 4+1 dairelerden oluşuyor. Ayrıca Esenyurt’ta bir projeye başladık. 2 bin 200 metrekare alanda yükseliyor. Yarısından çoğu satıldı. Semerkand Beylikdüzü’nden konut alanlar gelip buradan da aldılar. 1+1 ve 2+1 homeofis tarzı yaptık. Üst katınıda olduğu gibi teras yaptık. Gürpınar’da da bir yatırımımız olacak. Görüşmeleri sürüyor.”

 

Semerkand adı Anadolu’da gidiyor

 

SEMERKAND Yapı olarak Şehir dışında da ilerlediklerini belirten Bayrak, projelerini anlattı: “Ankara’da, Eskişehir yolunda bir projemiz var;Koza Ankara. Orada arsa sahibi konumundayız. 176 daireden oluşan 2 tane konut bloğu. Önünde ticari bloklar da olacak. Bu projemizde itmek üzere. Fiyatları da 6000 bin TL’den başlıyor. Dairelerin tamamı büyük tasarlandı. Ayrıca Bodrum’da da projemiz oldu ve bitti. Ama elbette görüşmelerimizin sürdüğü işlerimiz de yok değil.”


Vatan emlakeki




Geri Dön