27 / 04 / 2024

Paris'teki ikiz kuleler Eyfel'e saygıdan kısa tutuldu!

Paris'teki ikiz kuleler Eyfel'e saygıdan kısa tutuldu!

Avrupa'nın en yüksek binaları Eyfel'den 1 metre kısa tutuldu



RUS Hermitage Grubu'nun Paris-La Defense'ta inşa edeceği ve Avrupa'nın en yüksek karma binaları olmaya aday 'ikiz kuleler' bilinçli olarak Eyfel Kulesi'nden 1 metre kısa planlandı. Amaç, Paris'in sembolünü gölgede bırakmamak ve Fransızlar'ın hassasiyetini dikkate almak.
 
Paris'in yeni 'ikiz kuleleri'Eyfel'e saygıdan kısa tutuldu
 
PARİS'in modern iş mahallesi La Défense'ta inşası iki yıldır tartışılan Hermitage Plaza projesi (galiba) sonunda başlıyor. Mart ayında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen gayrimenkul salonu MIPIM'de projeyi tanıtan dünyaca ünlü İngiliz mimar Sir Norman Foster, Batı Avrupa'nın en yüksek binaları olmaya hazırlanan ikiz kulelerin boyunun 323 metre yani Eyfel Kulesi'nden 1 metre kısa olacağını, çünkü Paris'in sembolünü gölgede bırakmak istemediklerini söyledi.
 
FRANSIZ devleti, Paris'in modern iş mahallesi La Défense'ı yeniden canlandırmak istiyor. Bu çerçevede yapılan şehircilik ve mimarlık projelerinin içinde en iddialısı, Rus yatırımcı Hermitage Grubu'nun Hermitage Plaza karma kompleksi. 1 milyarı inşaat maliyeti olmak üzere 2 milyar avroya (4 milyar TL) mal olması beklenen proje, 93 ve 91 katlı iki kuleden oluşuyor. Kuleler, İngiliz mimar Sir Norman Foster ve yatırımcı firmanın kararıyla sadece 323 metre yani Eyfel Kulesi'nden sembolik olarak 1 metre kısa olacak; çünkü projenin sahipleri Paris'in sembolüne 'saygısızlık etmek' istemiyorlar.

Konutların m2'si 12.000 avro
Rus gayrimenkul yatırım grubu Hermitage, ünlü İngiliz mimarlık bürosu Foster & Partners, dünyanın en büyük inşaat şirketi Fransız Bouygues, Amerikan mühendislik şirketi LERA International'ı bir araya getiren Hermitage Plaza projesinin 2016'da tamamlanması planlanıyor.

Hermitage Avrupa'da alışılmamış kadar iddialı bir karma proje. Projenin belli başlı özellikleri şunlar:
* 10.600 m2'lik bir arsa üzerinde, 250.000 m2'lik net inşaat alanı (Mimarlar, klasik bir tasarımla, aynı yüzeyi kullanmak için ez az 80.000 m2'lik bir arsaya ihtiyaç olacağını iddia ediyorlar.) : 31.000 m2 büro, 132.000 m2 konut, 50.000 m2 otel, 26.000 m2 ticari alan, 11.000 m2 restoran, Spa, 1.300 kişilik konser ve gösteri salonu vs
* 93 ve 91 katlı planlanan ikiz kuleler inşaat başladığında Avrupa'nın en yüksek binaları olmaya aday. Ancak, proje sahipleri kulelerin en küçük bir çirkinlik yaratmayacak, Paris'in siluetini bozmayacak kadar 'zarif ve ince' olacağına söz veriyorlar.
* Kulelerde inşa edilecek ve yüzölçümleri 150 ila 200 m2 arasında değişecek 540 lüks konutun metrekare satış fiyatının 12.000 avro (24.000 TL) olacağı söyleniyor. Ancak mal sahiplerinin süper lüks otellerdekine eş değer hizmet alacağı da vaat ediliyor. Bunun için yakında dünyanın en önemli 5 büyük otel zincirinden biriyle anlaşma imzalanacak.
* Hermitage, proje partneri Bouygues ile birlikte, 'yatay alan tasarrufu'nu değerlendirmek amacıyla, projenin adını taşıyan bir orman dikmeyi planlıyor. Bu ormanın, ikiz kulelerin inşası sırasında salınacak karbondiyoksidin en az yüzde 50'si kadar gazı emeceği, böylece atmosfere verilen zararın kısmen de olsa telafi edilmesi planlanıyor.
* Yine enerji tasarrufu sağlamak için, binaların güney ve batı cephelerine güneş panelleri koyulacak. Dış cephe tabii aydınlatmadan ve güneş ısısından azami faydalanma sağlayacak şekilde tasarlandı. Binaların pencereleri elektrikli bir düzenekle yüzde 10 oranında açılabilecek. Bu kadar havalandırmanın bile klima kullanımını (ve dolayısıyla çevreye verilen zararı) yüzde 30 azaltması planlanıyor.

* Ayrıca yağmur suları, bahçe sulama ve temizlikte kullanılmak üzere toplanacak.
Bütün bu özellikleri sayesinde, proje çevreye saygı açısından en önemli ve zor belgelerden biri olan BREEAM (Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Metodu) sertifikası ile Fransız yeşil bina sertifikası HQE almaya hak kazanmış.

Yerel hassasiyetleri dikkate almak
İngiliz mimar Foster ile Rus yatırımcı firma, dünyanın gözünde Paris'in sembolü olan Eyfel Kulesi'ni gölgede bırakmamak ve 'yerel hassasiyetleri dikkate almak' için, kulelerin yüksekliğini sınırlardıklarını söylüyorlar.
Hermitage'ın Rus genel müdürü Emin İskenderov da "İnşaat iznimizde bir yükseklik sınırı yoktu. 600 hatta 800 metrelik kuleler inşa edebilirdik. Ama Fransa'nın sembolünü aşmamız uygun olmazdı" diyor. Bu sebeple, kulelerin boyu 323 metre, yani Eyfel Kulesi'nden 'sembolik' 1 metre daha kısa olacak.
İskenderov, Cannes'daki tanıtımda yaptığı açıklamada ayrıca şu bilgileri de verdi: "Hermitage Towers, grubumuzun Rusya dışındaki ilk yatırımı. Projeyi gerçekleştirmek için Fransa ve İngiltere arasında tereddütlerimiz vardı. Sonunda Paris'i tercih ettik. Bu yıl içinde inşaatına başlayacağımız projeyi 2016'da teslim etmeyi planlıyoruz."
 
Projenin 2 milyar avroluk finansmanı nasıl sağlanacak
İki yıldır izni ve finansmanı kamuoyunda tartışılan, sosyalist yerel yöneticilerin karşı çıktıkları projenin yarattığı 2 soru işareti var.
(1) İki milyar avroluk projeyi kim finanse edecek?
Emin İskenderov arsa alımı için 130 milyon avro yatırım yaptıklarını, proje bittiğinde toplam 250-300 milyon avro özkaynak kullanmış olacaklarını, 2010 yazına kadar bir bankalar konsorsiyumuyla 700 milyon avroluk bir kredi anlaşması yapacaklarını ve nihayet kalan 1 milyar avroluk finansmanın da ön satışlardan elde edileceğini söylüyor.
(2) İnşaat alanında yaşayan 250 aile ne olacak?
Ciddi sual işaretlerinden biri de bu. Bir kamu şirketine ait olan (ve Hermitage'ın inşası için yıkılması planlanan) Les Damiers adlı 3 rezidansta yaşamakta olan 250 ailenin başka yere naklinin sağlanması gerekiyor. İskenderov bunun bir sorun değil bir formalite olduğunu söylese de, kamuoyu tepkili, sosyalist yerel yöneticiler temkinli ve bölgenin bağlı olduğu Hauts-de-Seine valisi Patrick Strodza kararlı: "Toplam 250 konutta yaşayan ailelerin yüzde 90'ı benzer ve daha iyi şartlarda başka konutlara nakledilmeden yıkım izni vermeyeceğim."
 
Bu da İngilizler'in Sarhoş Eyfel Kulesi
İNGİLİZ mimarlar Paris'in sembolü haline gelen Eyfel Kulesi'ne ve kentin tarihi görüntüsüne saygı gösterirken, İngiltere'de yine Eyfel üzerinden başka bir tartışma devam ediyor. 2012 yılında Londra'da yapılacak olan Olimpiyat Oyunları için düşünülen ve yapılacak olimpiyat stadıyla beraber oyunların sembolü olacağı iddia edilen bir 'sanat kulesi' hem mimari çevreler hem de Londralılar tarafından yadırganıyor.
Kamuoyunu ve sanat çevrelerini 'kışkırtmaktan' hoşlandığı bilinen Hintli sanatçı Anish Kapoor'a sipariş edilen 'sanat eseri' 115 metrelik bir çelik kule. Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'un tanıttığı projenin, New York Özgürlük Anıtı'ndan 22 metre daha yüksek olacağının altı ısrarla çiziliyor.
BBC'nin bir sanat eleştirmeni 'Hiçbir şeye benzemiyor' derken, Londralılar aynı fikirde değil. Şehrin göbeğinde yükselecek ve görüntüsünü tamamen değiştirecek olan bu kırmızı demir yığınına Londralılar akla gelebilecek her 'olumsuz' benzetmeyi yapıyorlar şimdiden:
* Yıkılmakta olan bir vinç
* Dev bir mutant ataş
* Yamuk nargile...
* Sarhoş olmuş Eyfel Kulesi
Anish Kapoor, eserinin, Olimpiyat Oyunları bittikten sonra da Doğu Londra'nın bu fakir mahallelerine turist çekeceğini düşünüyor ve "Orbit'i olsa olsa, daha doğrusu sadece Eyfel Kulesi ile karşılaştırabilirsiniz. Daha ne istiyorsunuz?" diyor.
Sanat eseri-kule 18 milyon avroya (36 milyon TL) mal olacak. İngilizler'in tek tesellisi, bu paranın vergi mükelleflerinin cebinden çıkmaması. Eseri, dünyanın en büyük demir-çelik şirketi ArcelorMittal'in Hint kökenli patronu Lakshmi Mittal finanse ediyor. Eh, parayı verenin esere adını vermesini de kimse yadırgamaz herhalde. Kulenin adı bu yüzden ArcelorMittal Orbit olacak.


Geri Dön