18 / 04 / 2024

Patara Deniz Feneri restore edilecek!

Patara Deniz Feneri restore edilecek!

Antalya'da bulunan Patara Deniz Feneri restore edilecek. Projenin onaylanmasının ardından, valilik ihaleye çıkarılacak.



Likya Birliği’nin başkenti antik kent Patara’da arkeolojik kazılar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 12 ay kazı yapılacak antik kentleri araşma alman Patara’nın deniz fenerinin, orijinal taş malzemeleri yükseltmek amacıyla hazırlanan restitüsyon (orijinal hali) projesi Antalya Koruma Kurulu’na sunuldu. Proje onaylandıktan sonra, valilik ihaleye çıkarılacak.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, Patara Deniz Feneri’ni dünyaya, 1812-1813 yılları arasında Society of Dilettanti’nin (eski Yunan ve Roma sanatlarım inceleyen dernek) araştırma gezilerini yürüten William Gell tanıtmıştı. 'Deniz feneri' tanımı ise 1988’de başlatılan kazı çalışmalarının başkanı Prof. Fahri Işık tarafından gerçekleştirildi.

Taş yığını halindeki yapıda kazı çalışmaları ise Ağustos 2004’te başladı. Bir yü süren kazılarla taşlar meydana çıkarü-dı. Fener, podyum ve kule olarak iki ana bölümden meydana geliyor. Kulesi spiral döngülü bir merpenle bağlanan iç içe iki silindir yapıdan oluşuyor. Duvar kalınlığı 1.2 metre olan podyum, iki temel geometrik formun bir araya getirilmesiyle ortaya çıktı. Kule podyum üzerinde yaklaşık 26 metrelik bir yüksekliğe ulaşacak. Arkeolog Prof. Dr. Havva Işık, Patara kazılarını eşi Prof. Dr. Fahri Işık’tan devraldı.

Antik kentte kazılar başladığında, tiyatro, meclis binası, agora ve hamam tamamen kumlar altındaydı. Kazı alanından binlerce kamyon kum çıkarıldı. Mec-lis’in restorasyonu TBMM’nin desteğiyle bitirildi. Yapının restorasyonunun tamamına yakını ise orjinal taşlarıyla yapıldı. Meclis binasının üstü akıllı çatıyla kapatılacak ve güneş enerjisi, ısıtma ve soğutma sistemi çatıya monte edilecek. Daha sonra da müze olarak ziyarete açılacak. Prof. Işık, 'Son derece demokrat yapısı nedeniyle Likya Birliği, pek çok araştırmacı tarafından irdelenen bir konu olmaya devam ediyor. Dünyanın ilk feneri değil. Fenerlerin en erkeni, bu yapılara da adım veren İskenderiye Feneridir. Ancak Patara Feneri, bugün kendi orijinal mal-zemesiyle ayağa kaldırılabilecek tek fener olma özelliğini taşır. Ülkemizin en önemli kültür miraslarından biri.' dedi.

 


Geri Dön