29 / 03 / 2024

Pekin'e 13 milyar dolara yeni havalimanı inşa edilecek!

Pekin'e 13 milyar dolara yeni havalimanı inşa edilecek!

Çin ekonomik büyümeyi hızlandırma amacıyla başlattığı altyapı projeleri kapsamında Pekin'e 13 milyar dolar değerinde yeni bir havalimanı projesine yeşil ışık yaktı...



Çin ekonomik büyümeyi hızlandırma amacıyla başlattığı altyapı projeleri kapsamında Pekin'e 13 milyar dolar değerinde yeni bir havalimanı projesine yeşil ışık yaktı. Çin'in en üst seviye ekonomik planlama bakanlığı Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre yeni havalimanının şehrin güneyinde yer alacağı ve Pekin'in 2008 yılında tamamlanan fakat gittikçe yoğunlaşan mevcut havalimanı üzerindeki baskıyı azaltması planlanıyor. Çok ücra bir noktaya yepyeni bir havalimanı yapılmasının bazı çevrelerce eleştirildiği belirtilen habere göre, rötarları sebebiyle adı kötüye çıkmış olan mevcut havalimanının bu proje ile rahatlayacağını düşünen uzmanlar davar. 


Çin Sivil Havacılık direktörü bu ay Çin'in faliyette olan toplam 200 havalimanının sadece dörtte birinin kar edebildiği, 150 kadarının ise devlet desteğiyle faliyetlerine devam edebildiğini belirtti. 1990'dan bu yana en kötü büyüme hızını kaydeden Çin'in bu yıl yüzde 7.3 büyümesi bekleniyor. Konut sektöründe keskin yavaşlama, çelik ve çimento gibi inşaat sektörünü besleyen ağır sanayide fazla kapasite yaşanması, hükümeti yavaşlamayı desteklemek amacıyla altyapı harcamalarına yönlendirdi. Geçtiğimiz birbuçuk ay içerisinde Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu 28 yeni trenyolu hattı inşası da dahü, 1 trilyon yuanın üzerinde (160 milyar dolar) altyapı projesini onayladı. Dün yapılan açıklamada yeni Pekin Havalimanı'na ek olarak 19.3 milyar dolar değerinde kuzey ve güney Çin'e karayolu yatırımlarının onaylandığı açıklandı. 


Dünya


Geri Dön