26 / 04 / 2024

Pendik yatırım merkezi oldu!

Pendik yatırım merkezi oldu!

Pendik"in yatırım merkezi olma serüveni Sabiha Gökçen"le başladı. Türkiye"nin ikinci büyük marinası, oteller, AVM"ler, konutlar, Teknopark ve üniversite inşaatları peş peşe devam etti



Anadolu Yakası"nın hızla büyüyen ilçesi Pendik, fiziki yatırımlar kadar Dünya Ralli şžampiyonası ve Uluslararası Boat Show gibi büyük organizasyonlarla da adından sıkça söz ettiriyor

200 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip Pendik, son yıllarda ardı ardına gelen yatırımlara ev sahipliği yapıyor. 2000"li yılların başında inşa edilen ve 2010 yılında uluslararası uçuşlara açılan Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ile başlayan gelişim süreci, son birkaç yılda zirveye çıkmış durumda. Kısacası kent, Pendik Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, merkezi yönetim ve özel sektör yatırımları ile İstanbul"un en hızlı gelişen ilçesi konumuna gelmiş bir durumda.  

ORGANİZASYONLAR DİKKAT çEKİYOR

560 bin nüfusa sahip Pendik, yatırımların yanı sıra ulusal ve uluslararası kültür-sanat ve spor   organizasyonlarıyla da adından söz ettiriyor. Özellikle Pendik Belediyesi"nin kültür-sanat alanında gerçekleştirdiği Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması ve Uluslararası çocuk Festivali kentin en önemli organizasyonlarından biri. Sadece kültür sanatta değil spor alanında gerçekleşen etkinlikler de dikkat çekiyor.    

ÜNİVERSİTE İçİN ARSA TESİS EDİLDİ

Geçtiğimiz dönem Dünya ve Avrupa Rally şžampiyonası da Pendik"te gerçekleşti. Bunun yanı sıra ilk defa Dünya Offshore 225 şžampiyonası yarışları Pendik Marina"da düzenlenen Uluslararası İstanbul Boat Show"a entegre olarak yapıldı.     Belediye Başkanı Salih Kenan şžahin ilçenin kültür-sanat, spor ve eğitim alanında büyük bir gelişim sürecine girerek yatırımcıların gözdesi haline geldiğini belirterek œBelediye olarak bu sürecin sağlıklı bir şekilde gelişmesi noktasında büyük gayretlerimiz var diyor. Yıldız Teknik Üniversitesi"nin ilçede denizcilik üzerine bir enstitü kurması için belediyeye ait bir araziyi tahsis ettiklerini belirten Başkan Salih Kenan şžahin œTek bir alanda değil, vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılayacak, yaşam kalitesini yükseltecek, toplumun tüm kesimlerini memnun edecek çalışmalara imza atmaya çalışıyoruz. Tüm bu gayretli çalışmalarımızla Pendik artık şaha kalkacak şeklinde konuşuyor.

SOKAK MODELİ SEçİMLE BELİRLENDİ

İlçede çarşıdaki ticari hayatı daha da canlandırmak adına prestij caddeleri uygulamaları da devam ediyor. Bunlardan en sonuncusu merkezde bulunan Lale Sokak"ta referandum yolu ile gerçekleştirildi. Sokak için hazırlanan üç ayrı proje temayül yoklamasına götürüldü. En çok oyu œTrafiğe kapalı sokak modeli aldı. Vatandaşların şaşkın bakışları altında gerçekleşen seçim kamuoyunda büyük ilgi gördü.

Teknopark"ta 900 firma olacak

İnşasına kısa bir süre sonra başlanacak olan Teknopark"ta 900"ün üzerinde firma ve 18 binden fazla uzman, Ar-Ge personeli ve nitelikli eleman çalışacak. Yaklaşık 720.000 m2 kapalı alana sahip olacak. Dev tesiste savunma endüstrileri ağırlık olarak AR-GE çalışmaları yapılacak.

METRO HAVAALANINA KADAR UZAYACAK

Anadolu Yakası"nın en önemli ulaşım projesi olan Kadıköy-Pendik Metro çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. TBM olarak bilinen kazı makinesi Pendik s25 shaftına varmak üzere. Sabiha Gökçen Havaalanı"na kadar uzayacak olan projeye Pendik Tavşantepe"de açılan s25 shaftı ile destek veriliyor. TBM makinesinin bu şafta varması ile projede önemli bir aşama kaydedilecek. Kadıköy-Kartal-Pendik metrosu tamamen bittiğinde, Pendik"ten hareket eden bir yolcu Kadıköy"e sadece 35 dakikada varmış olacak.  

Özgürlük heykelini Osmanlı dikti

Yunus Emre Kültür Merkezi"ne konuk olan şžair Sunay Akın, tarihi bilgilerini Pendikliler ile paylaştı. ABD"nin New York eyaletindeki Özgürlük Anıtı"ndan bahseden Akın, heykelin maliyetinin tamamının Osmanlı İmparatorluğu tarafından karşılandığını ifade ederek œHeykel, 19. Yüzyıl"ın ortalarında Türk toprağı olan Mısır"a dikilmesi maksadıyla Fransızlar tarafından hazırlanmış ama yaşanan bazı şanssızlıklar yüzünden Mısır yerine Amerika yolunu tutmuştu. Heykelin masraflarının büyük kısmının, zamanın hükümdarı Sultan Abdülaziz tarafından ödenmiş dedi.  

Bir gece yarısı ansızın gemilerin ipi kopabilir

Pendik sahilinde izinsiz ve bağlı olarak bekleyen gemiler kaldırıyor. Başkan şžahin œBir gece yarısı gemilerin iplerini kesmeyi bile düşünürüz dedi  

Pendik sahilinde yıllardır izinsiz ve bağlı olarak bekleyen gemiler kaldırılıyor. Belediyenin girişimlerinden sonra harekete geçen Tuzla Liman Başkanlığı, bölgesinde kalan gemilerin Kıyı Kanunu Mevzuatı"na ve Tuzla Liman Başkanlığı Yönetmeliği"ne göre aykırı yerde bağlandıklarını tespit etti. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Tuzla Liman Başkanlığı Yönetmeliği"nin

6. maddesine göre, gemilerin belirlenen yerlerde sadece iskele ve rıhtımlara yanaştırılabileceği belirtilirken; sahildeki gemilerin kayalıklara bağlanmasının tutarlı olmadığı ifade edildi. Bunun üzerine, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü, Tuzla Liman Başkanlığı, Pendik Belediyesi ve beraberindeki heyet, gemilere denetimlerde bulundu. Tuzla Liman Başkanlığı, çoğu hacizli ya da hasarlı olan 41 gemi için sahiplerine tebligat dağıttı ve ardından cezai işlem uyguladı. Anadolu yakasında yediemin otoparkı bulunmamasından dolayı gemilere park yeri araştırılırken; bu sıkıntının kısa süre içerisinde giderileceği bildirildi.

EKOLOJİK DENGE İçİN TEHLİKELİ

Sahilde mevzuatlara aykırı bir şekilde bekletilen gemilerin, görüntü kirliliğinin yanı sıra çevresel bir felaket de oluşturması, durumun vahametini daha da ortaya çıkarıyor. Gemilerde bulunan sintine ve balast depolarından denize bırakılan atıklar, bakteri ve istilacı deniz canlılarını barındırdığından dolayı denizin ekolojik dengesine yönelik büyük tehlike oluşturuyor. Kanserojen boyalar ve metal atıklar dengesiz biçimde denize atılıyor. Belediye Başkanı Salih Kenan şžahin, gemilerin kıyılarımızda çevresel felaket oluşturduğunu için girişimlerde bulunduklarını belirtti. şžahin œVerdiğimiz mühlete uymazlarsa bir gece yarısı operasyonuyla gemilerin iplerini kesmeyi bile düşünürüz dedi.  

Vatandaş gemilerden rahatsız

Pendikliler, gemilerin görüntü ve çevre kirliliği oluşturduğunu ve sahilden istifade etmelerine engel teşkil ettiğini ifade ediyor.

İşte bazı vatandaşların görüşleri:

Görüntüyü bozuyorlar

Ayhan Erdoğan (Esnaf): Uzun yıllardır Pendik"te esnaflık yapıyoruz. Son dönemlerde sahil bölgesine yapılan çok güzel çalışmalar var. Yürüyüş alanları, spor alanları, dinlenme mekanları ve marina sahile çok değer kattı. Ama uzunca bir süredir atıl durumda olan ve kullanılmayan gemiler ve tekneler çevre açısından hiç de hoş olmayan görüntüler sergiliyor.

Doğayı kirletiyor

Recai Ata (Esnaf): Başıboş tekneler, görüntü kirliliğinin yanı sıra bence en büyük olumsuz etkiyi doğaya veriyor. Sahil bölgesinde görülen yağ ve mazot atıkları balıkların ve diğer canlıların yaşam alanlarını öldürüyor. Bu da bizim içimizi sızlatıyor.

Canlılar tehlikede

Hüseyin Gündüz (Esnaf): Pendik"e yakışmayan bir görüntü sergiliyorlar. Zaman zaman sahil de yürüyüş yapıyorum ve özellikle bu teknelerden doğaya atılan yağ ve mazot o bölgedeki canlıların yaşamlarını tehdit ediyor.

Daha duyarlı olunması gerektiğini düşünüyorum.

Balıklar mazot kokuyor

İbrahim Turuca: Doğma büyüme Pendikliyim, eskiden sahilde lüfer, kofana gibi birçok balığı buralardan yakalardık. Buradaki başıboş gemiler çöplük, demir yığınından farksız değil. Denizcilikte bir terim vardır   ˜kıçtankaraya bağlanma" diye buradaki gemilerin hepsi de bu şekilde karaya bağlanmış. Atıklar denize gidiyor, ihtiyaç atığı haricinde gemi pisliği de atılıyor. Özellikle liman içinde ve bu teknelerin bulunduğu alanda yakalanan balıklar pişirildiğinde mazot ve yakıt kokuyor.

Kaldırılması gerekiyor

Günay Köker (Taksici):   Askerliğini Savarona"da yapmış bir bahriyeli olarak şunu açıkça söyleyebilirim ki buradaki tekneler Pendik"e yakışmıyor. Aileler için hoş olmayan durumlar burada sıkça yaşanıyor. Ya bir an önce çeki düzen verilmeli ya da kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.

AB destekli projeyle anasınıfı oluşturulacak

Belediye AB fonlarıyla œPendik Geleceğine koşuyor projesini gerçekleştiriyor. Proje ile Kavakpınar Mahallesi"nde sıfır maliyetle tam donanımlı anasınıfları oluşturulacak. Başkan Salih Kenan şžahin, düzenlenen sosyal projelerin belediye bütçesine yük olmadan AB fonları ile gerçekleştirildiğini vurgulayarak œKısıtlı kaynaklarımızı verimli şekilde kullanmak adına, AB fonları ile gerçekleştirdiğimiz projelere devam edeceğiz. Gerçekleştirilen projelerle 6.5 trilyonluk tasarruf ettik dedi. Projeyle Kavakpınar Fuat Köprülü İlköğretim Okulu"nda iki ana sınıfı oluşturulacak. Pendik Belediyesi çocuk Kulüplerin"de görevli personele çocuk Gelişimi ve Bakımı ile ilgili eğitim verilecek ve anne babaların okul öncesi eğitimi konusunda bilinçlendirilecek. Anasınıfları çocukların her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde oluşturulacak.  

ISO 27001"e sahip ilk belediye

Pendik Belediyesi Türkiye"de sadece 18 kuruluşun sahip olduğu ISO 27001 sertifikasını almaya hak kazanan ilk belediye oldu. Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi gereksinimlerini tanımlayan tek ˜Uluslararası denetlenebilir standart" anlamına gelen ISO 27001 ile Pendik Belediyesi, bilgi güvenliği konusunda uluslararası standartlara sahip olmuş oldu.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kuruluşun hangi bilgi varlıklarına sahip olduğunu ve değerinin farkına varmasını sağlar. Kuracağı kontroller ile koruma metotlarını belirler ve uygulayarak korur. Belediye Başkanı şžahin ISO 27001 belgesini Bilgi İşlem Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.
Star


Geri Dön