25 / 04 / 2024

Peri bacalarına beton gölgesi!

Peri bacalarına beton gölgesi!

Türkiye'nin peri bacalarıyla ünlü turizm merkezi Kapadokya'da kaçak olarak inşa edilen yapıların bölgenin güzelliğine gölge düşürüldüğü gözlemlendi.



Kapadokya'nın peri bacalarıyla ünlü Uçhisar, Göreme, Ürgüp ve Çavuşin gibi bölgelerinde gelişigüzel inşa edilen yapılar bölgenin doğal güzelliğini bozduğu belirtildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, turist rehberleri, ilçelerde vadilere ve gezi rotalarına çeşitli isimler altında beton yapılar dikildiğini, bu çirkin yapılaşmanın son zamanlarda hız kazandığını belirtti. 

Bölgelerde bulunan yapıları turistlere açıklamada zorluk çektiğini söyleyen rehberler, "Bu bölgede vatandaşların tapulu arazileri de yer alıyor. Elbette insanlar arazilerini istedikleri gibi değerlendirebilirler. Bu arazilerde üzüm bağları, meyve ağaçları bulunuyor ve bunlar, doğal güzelliklerle bir bütünlük oluşturuyordu. Ancak bağlar bozulup, ağaçlar kesilerek beton yapılar yapılması kabul edilebilir bir şey değil. Türk turizminin önemli bir parçası olan Kapadokya bölgesinde bu tür yapılarla daha sık karşılaşır olduk" açıklamasında bulundu.

Peri bacaları ve doğal güzellikler arasına inşa edilen yapılardan şikayetçi olduğunu belirten bölge sakinleri "Bu bölgede pek çoğumuzun arazisi var. Ancak bazı arkadaşlar, önceden bağ olan arazilerine ev yapıyorlar. Betonlaşma bölge turizmini baltalıyor. Bölgeye turistler, peribacalarını ve bu güzellikleri görmeye geliyor, beton evleri seyretmeye değil" dedi.


Geri Dön