19 / 04 / 2024

Petkim lojmanlarının imar değişikliği iptal edildi!

Petkim lojmanlarının imar değişikliği iptal edildi!

Petkim lojmanlarının bulunduğu arazi ile ilgili yapılacak olan imar planı değişikliği, İzmir Şehir Plancıları Odası'nın yaptığı başvuru üzerine İzmir İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.



Petkim'in Aliağa’daki hali hazırda lojman alanı olarak kullanılan yaklaşık 1,2 milyon metrekarelik arazisi ile ilgili içerisinde konut, ticaret ve turizm alanı olacak şekilde yaptığı imar planı değişikliği  İzmir  Şehir Plancıları Odası'nın yaptığı başvuru üzerine İzmir İdare Mahkemesince iptal edildi. Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tarafından, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan duyuruda, “23.06.2015 tarihli özel durum açıklamamızda belirttiğimiz, hali hazırda ağırlıklı olarak lojman alanı olarak kullanılan İzmir ili Aliağa ilçesindeki 1.177.000 metrekarelik arazimiz ile ilgili içerisinde konut, ticaret ve turizm alanları olacak şekilde imar planı değişikliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan dava neticesinde İzmir İdare Mahkemesi’nce iptal edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

BAKANLIK ONAYLAMIŞTI

23 Haziran 2015 Salı günü Petkim'in KAP’a yaptığı açıklamada, "11 Mart 2015 ve 11 Mart 2015 tarihli açıklamalarımızda belirttiğimiz; hali hazırda ağırlıklı olarak lojman alanı olarak kullanılan İzmir ili Aliağa ilçesindeki 1 milyon 177 bin metrekarelik arazimiz ile ilgili içerisinde konut, ticaret ve turizm alanları olacak şekilde imar planı değişikliği başvurumuz onaylanmıştır" ifadeleri yer almıştı. Petkim'in, 11 Mart 2015 tarihinde KAP’a yaptığı açıklama ise şu şekildeydi, "Şirketimizin mülkiyetinde bulunan ve hali hazırda ağırlıklı lojman alanı olarak kullanılan, İzmir ili Aliağa ilçesindeki 1 milyon 177 bin metrekarelik arazimizde, içerisinde konut, ticaret ve turizm alanları olacak şekilde bir imar planı değişikliği için başvuruda bulunulmuştur. Plan değişikliği başvurumuzda emsal 1,5 olacak şekilde 534 bin 48 metrekare Ticaret -Turizm-Konut Alanı, emsal 1,5 olacak şekilde 107 bin 470 metrekare Ticaret -Turizm Alanı, emsal 1 olacak şekilde 72 bin 277 metrekare Küçük Sanayi Alanı, emsal 0,3 olacak şekilde 13 bin 243 metrekare Akaryakıt İstasyonu Alanı, emsal 1,5 olacak şekilde 82 bin 652 metrekare Okul Alanı ve diğer zorunlu donatı alanları yer almaktadır. Söz konusu imar değişikliğinin sonrasında bu alanlarda gayrimenkul geliştirme çalışması yapılması planlanmaktadır."

ŞEHİR PLANCILARI İTİRAZ ETTİ

Petkim’in Aliağa’da lojman alanı olarak kullandığı alan için gerçekleştireceği projeye TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi itiraz etmişti. Projenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından Aliağa Bölgesi’ndeki doğal alanın korunması için çalışmalar yürüten TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi konuyla ilgili dava açmıştı. Önceki süreçte bölgede İDÇ tarafından termik santral yapılmasının önünü açan kamu yararı gerekçesiyle verilen özel proje alanı kararına oda tarafından itiraz gelmişti. Oda, süreç kapsamında Petkim’e verilen değişikliği için İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne imar değişikliği kararının iptali için dava açmıştı. Konu ile ilgili Petkim, Kamu Aydınlatma Platformu’na mahkeme sürecinin devam ettiğine dair açıklama yapmıştı.

“TEK BİR ALANDAN DEĞERLENDİRİLMEMELİ”

Dava süreci ile ilgili açıklama yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “O alanla ilgili birden fazla davamız oldu. 2013 sonunda o bölgenin tamamı özel proje alanı ilan edilmişti. O bölgede yoğun bir yeşil alan, arkeolojik sit alanı, yaşam alanları var. Yüksek kamu yararı gerekçesiyle böyle bir plan onaylanmıştı. Bizim itiraz ettiğimiz konu ise; sadece sanayi yatırımlarının tek bir alanda değerlendirilmemesi gerektiği idi. Çevre alanlarının korunması da kamu yararı kapsamındadır. Aliağa bölgesinde sanayi yoğunluğu çevre kirliliğini arttırıyor. Zehirli hava oranı giderek artıyor. Biz sadece Petkim için değil bütün alanı değerlendirerek mahkemeye başvurmuştuk. Petkim davası da bu kapsamda açılan davalardan biridir” ifadelerini kullanmıştı.


Aliağa Ekspres Gazetesi


Geri Dön