20 / 04 / 2024

Peyzaj ve içmimarların yapı süreçlerinde olmaları için teklif verildi!

Peyzaj ve içmimarların yapı süreçlerinde olmaları için teklif verildi!

Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise verildi. Kanun teklifi için Komisyonda görüşmeler başladı..



Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi.

Teklif ile; yapı planlama, üretim ve denetim süreçlerinde içmimar ve peyzaj mimarlarının da yer alması amaçlanıyor.

Kanun gerekçesinde "İçmimarlar, içmimarlık hizmetlerini 4 yıllık linsans eğitiminden sonra, uzmanlığı ve çalışma konularına göre, Oda'nın ilgili kanun ve yönetmeliklerinde uygun olarak yapmaya yetkili, yükümlülüklerini yerine getirerek üyelik sıfatını ve unvanını koruyan, çalışması kısıtlanmamış, serbest, kamu görevlisi ya da ücretli çalışanlardır.

Mevcut hukuki düzenlemelerin zamanın ruhuna uygun güncellenmemesi, içmimar ve peyzaj mimarlarının ihtisas alanlarında eser vücuda getirmelerine, uygulama sorumluluğunu üstlenmelerine imkan vermemektedir.

İlgili kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılarak içmimar ve peyzaj mimarlığı mesleğini kötüleştiren yetkisiz olan kişilerin bu meslekleri icra etme cüretleri ve çabalarına engel olunmalıdır.

Yapı Planlama, üretim ve denetim sürecinde diğer yapı tasarı disiplinleriyle beraber içmimarlık ve içmimarların, Peyzaj Mimarlık ve Peyzaj Mimarlarının da yer alması yasal dayanağa kavuşturulmalı ve mimar olan her yerde içmimar ve peyzaj mimarı da olması sağlanmalıdır." denildi.


Kanun teklifi için tıklayın


Geri Dön