25 / 04 / 2024

Piyalepaşa İstanbul ile kültürel dönüşüm!

Piyalepaşa İstanbul ile kültürel dönüşüm!

İstanbul'un merkezinde, Beyoğlu'nun kalbinde hayata geçirilen Piyalepaşa İstanbul, Türkiye'nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri. Karma kullanımlı proje, sosyo kültürel dönüşümü hedefliyor.



PİYALEPAŞA BULVARI girişinde yükselen inşaat, önemli bir lokasyon ağının ortasında yer alıyor. İstanbul’un en eski ve değerli semtlerinden Piyalepaşa’da 82 bin kilometre arazi üzerinde hayata geçirilen Piyalepaşa İstanbul, İstanbulluların özlemini duyduğu mahalle hayatını yeniden canlandırmayı hedefliyor. Piyalepaşa İstanbul, 550 metre uzunluğunda ve 17 metre genişliğindeki Alışveriş Sokağı ile ulusal ve uluslararası 120 mağazasıyla İstanbulluların yeni alışveriş merkezi olmaya aday. Proje içerisindeki iki katlı Alışveriş Sokağı’nda mağazaların yanı sıra; 9 salonlu sinema kompleksi, restoran ve kafeler bulunacak. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan projenin mimarisi, iki desing group taralından yapıldı. Çevreye ve tarihine uygun konseptiyle dikkat çeken “Piyalepaşa İstanbul”, kademeli cepheleri, geniş saçakları, cumbaları, havuzlan ve iç avlu sistemiyle şehre ve semte yakışan nostaljik bir proje olarak tasarlandı. Proje 4 milyar TL yatırımla hayat geçecek.

Fortune Turkey’den Şule Laleli’nin haberine göre; Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, Piyalepaşa İstanbul’un başarısını kentsel dönüşümde yerel yönetimlerle işbirliği, sürdürülebilirlik ve bölge halkıyla uzlaşma sürecindeki başarısıyla özetliyor. Sürdürülebilirliğin kentsel dönüşümdeki rolüne dikkat çeken Yücel, ‘Yaptığımız tüm çalışmaların daimi ve kalıcı olması için kentsel dönüşümde sürdürülebilirlik büyük önem taşıyor” diyor.

Kentsel dönüşümü projelerinde özellikle arsa sahipleriyle ilgili yaşanan sıkıntılarda nasıl bir yol izlediklerini soruyorum Yücel’e... Bu konuda, “Kimseyi mağdur etmeden, yeri geldi dargın aileleri barıştırdık, kişilerin arasındaki sorunları hallettik, borcu varsa borcunun ödemesine destek olduk. Birine kredi sağladık, öbürüne borç para verdik. O yüzden birer birer de olsa birçoğuyla anlaşma sağladık. Tapusu varsa ev sahibi oldu, tapusu yoksa da proje dışından ev sahibi olmalarını sağladık. Tapusu olanlara kira yardımı yapıyoruz halen” diyor. Müzakereler için ayrı birim kurmadan her aileyle birebir konuşup ikna ettiğine değinen Yücel, “Müzakereleri direkt ben yapıyorum. Bir tane genel müdür yardımcımız ve bir avukat arkadaşımız var. İki üç kişilik bir ekip. Herkesle hiç olmazsa bir kere konuşmuşuzdur, 10 kere konuşmuşluğumuz da vardır tabii” diyor.

Projenin bir başka özelliği de tamamı kentsel alanlar için geliştirilmiş “Leed Neighborhood Development” (Mahalle Gelişimi), üç ofis ve otel bloğu için ise “Leed Green Building” sertifikası için değerlendirmeye alınan projelerden biri olması. Bunların dışında bir diğer özelliği de ulaşım açısından merkezi konumda yer alması. Piyalepaşa İstanbul, D-100 karayolu ve çevreyolu bağlantılarına, Dolmabahçe ve Kağıthane tünellerine, Çağlayan Adliyesi ve hastanelere yakın konumuyla ön plana çıkıyor. Ayrıca, Beyoğlu İstiklal Caddesi, Karaköy, Kabataş, Nişantaşı ve Beşiktaş gibi şehrin merkezi noktalarına sadece birkaç dakika içinde ulaşım imkanı sunacak. Projenin tasarımı ödüllü mimar Murat Kader’e ait. Proje mimari ve tarihsel açıdan da ilgi çekiyor. Bu konuda Piyalepaşa’nın geçmişini araştırdıklarını ve bununla ilgili bir de sergi açtıklarını söyleyen Yücel, özellikle Piyalepaşa Camisi’nin Mimar Sinan’ın diğer eserlerinden farklı bir mimariye sahip olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Cami bir kadırgayı andırıyor. Camiden esinlenerek geniş saçaklar, cumbalar gibi aslında eski mimarimizde de olanları projeye aktardık.”

Yücel, gelecek dönemde markalı konut tarafında büyük pazar olduğunu düşünüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Paris’te Marais, Berlin’de Kreuzberg, Soho, Tribeca... Hepsi zamanında kentsel dönüşümle geliştirilmiş bölgeler. Bugün oralarda hiç kimse kolay kolay ev alamaz. Biz de şimdi bu noktadayız. Şehir merkezi kentsel dönüşümle birlikte daha da gelişecek önümüzdeki dönemde, bu da yeni bir alım imkanı, şehir merkezinden dışına gidenlerin şehre dönmesi gibi birçok fırsatı doğuracak."

 

http://www.piyalepasa.com.tr/


Geri Dön