28 / 03 / 2024

Politika faizlerindeki indirim sonrası konut kredileri ne durumda?

Politika faizlerindeki indirim sonrası konut kredileri ne durumda?

Merkez Bankası Eylül ayı Para Politikası Toplantısında haftalık repo faizlerini 325 puan daha indirdi. Politika faizlerindeki indirim sonrası konut kredisi faizleri ne kadar oldu?



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayına politika faizlerinde uyguladığı 424 puanlık indirimin ardından Eylül ayında 325 puanlık bir indirim daha gerçekleştirdi. Güncel olarak haftalık repo faiz oranları yüzde 16.5’e indi. 

Merkez Bankası’nın faiz kararı beklentiye paralel gerçekleşti. Faiz indirimi piyasalar ve uzmanlarca olumlu karşılandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) da faiz indirimlerine gittiği dönemde faizlerdeki gevşeme risk oluşturmadı. İndirimin ardından dolar kuru yüzde 1.5’lik düşüşle 5.66’ya, Euro ise ECB’nin de politika faiz indiriminin etkisi ile 6.22’ye geriledi. 

TCMB’nin Temmuz ayında uyguladığı faiz indiriminin ardından konut kredisi faiz oranları ortalaması 28 puan düşüş gösterdi. Faiz indirimi sonrasında ilk tepki Ziraat Bankası öncülüğünde kamu bankalarından geldi. Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına düşerken özel bankalarda ise konut kredisi faizleri kademeli olarak yüzde 1.2’ye geriledi. 

Merkez Bankası’nın politika faizlerinde  son bir senede arka arkaya ikinci kez indirime gitmesi bankaların kredi maliyetlerini ciddi şekilde düşürdü. Kredi riski ve maliyetleri düşen bankalar kredi faiz oranlarını ve kredi kullandırım koşullarını kolaylaştırmaya devam ediyor. Repo faizlerinde yaşanan indirimin de ilerleyen günlerde konut kredisi faizlerine olumlu yansıması belleniyor. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre Merkez Bankası’nın Eylül toplantısındaki faiz indirim sonrasında bankaların güncel konut kredisi faiz oranları şu şekilde;

Ziraat Bankası Konut Kredisi

Ziraat Bankası konut ürün paketi dahilinde 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99 faiz oranı sunuyor. 

HalkBank Konut Kredisi

HalkBank kampanyalı hesaplı evim konut kredisi dahilinde 500.000 TL ve 15 yıla kadar vade için yüzde 0.99, canım evim konut kredisi ürünü kapsamında ise 15 yıl vadeye için yüzde 1.39 faiz oranı sunuyor. 

VakıfBank Konut Kredisi 

VakıfBank kampanyalı sarı panjur konut kredisi için 500.000 TL limit ve 15 yıl vadeye dek yüzde 0.99 faiz oranı sunarken standart konut kredisi kapsamında yüzde 1.49 faiz oranı ile kredi sağlıyor.

TEB Konut Kredisi 

TEB kampanyalı konut kredisi ürünleri için faiz oranlarını tüm vadelerde 10 yıla kadar yüzde 1.2’e düşürdü. Banka tabela konut kredisi faizleri ise halen yüzde 2.58 seviyelerinde. 

İş Bankası Konut Kredisi 

İş Bankası kampanyalı konut kredisi için yüzde 1.29 faiz oranı sunuyor. Bankanın tabela konut kredisi faizleri ise yüzde 1.75 düzeyinde. 

Kuveyt Türk Konut Finansmanı 

Kuveyt Türk Katılım Bankası 10 yıla dek tüm vadelerde yüzde 1.27 kar payı oranı ile konut finansmanı kullandırmaya başladı. 

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi

Yapı Kredi Bankası faiz indirimi sonrasında 10 yıla dek tüm vadelerde yüzde 1.29 faiz oranı sunuyor.

İNG Konut Kredisi 

İNG faiz indirimi sonrasından kampanyalı sigortalı kredi ürünü için 2 yıl vadeye kadar yüzde 1.39, 3 ile 10 yıl vade arasında ise yüzde 1.29 faiz oranı ile kredi kullandırıyor. 

ICBC Konut Kredisi

ICBC Bank kampanyalı konut kredisi için yüzde 1.37, tabela faizleri kapsamında ise yüzde 2.4 faiz oranı sunuyor. 

Akbank Konut Kredisi 

Akbank 4 yıl vadeye kadar yüzde 1.39, 10 yıl vadeye kadar ise yüzde 1.35 faiz oranı ile kredi kullandırmaya başladı.

Garanti BBVA Konut Kredisi

Garanti BBVA 1 yıl vadeye kadar yüzde 1.45, 2 yıl vadeye dek yüzde 1.37 ve 3 ile 10 yıl vade arasında yüzde 1.36 faiz oranı sunuyor.

QNB Finansbank Konut Kredisi

QNB Finansbank faiz indirimi sonrasında 10 yıl vadeye dek yüzde 1.36 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.

Türkiye Finans Konut Finansmanı 
 
Türkiye Finans Katılım Bankası 10 yıl vadeye dek yüzde 1.37 kar payı oranı ile konut finansmanı kullandırıyor. 

Şekerbank Konut Kredisi

Şekerbank indirim sonrasında 2 yıl vadeye kadar yüzde 1.59, 5 yıl vadeye kadar yüzde 1.74 ve 10 yıl vadeye kadar yüzde 1.89 olarak uygulamaya başladı.

Anadolubank Konut Kredisi 

Anadolubank konut kredisi faiz oranları dahilinde 5 yıl vadeye kadar yüzde 1.85, 10 yıl vadeye kadar yüzde 1.94 faiz oranı sunuyor.

HSBC Konut Kredisi 

HSBC Bank 10 yıl vadeye kadar yüzde 1.99 faizli konut kredisi kullandırıyor. 

DenizBank Konut Kredisi 

DenizBank kampanyalı konut kredisi için yüzde 2.05 faiz oranı ile kredi sunuyor. Banka tabela konut kredisi faizleri kapsamında ise yüzde 2.75 faiz oranı sunuyor.

0.79 konut kredisi şartları neler? 

Bankalardan konut kredisi faiz indirimi müjdesi!


Geri Dön