25 / 04 / 2024

Ponza madeni inşaat sektörüne girince tuğlaya rakip oldu!

Ponza madeni inşaat sektörüne girince tuğlaya rakip oldu!

Türkiye 'de,  özellikle düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu özelliği ve  depreme karşı elastikiyeti nedeniyle inşaat sektöründe tercih edilen ponza  madeni, son yıllarda tuğlaya rakip oldu



Türkiye 'de,  özellikle düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu özelliği ve  depreme karşı elastikiyeti nedeniyle inşaat sektöründe tercih edilen ponza  madeni, son yıllarda tuğlaya rakip oldu.
                İnşaat sektöründe son yıllarda hafif yapı malzemelerine verilen önemin  giderek artmasıyla birlikte, ham madde tüketiminde ponza taşının yapı malzemesi  olarak kullanımı yaygınlaştı.
                Doğal malzeme yapısındaki boşluklar sayesinde yüksek ısı ve ses  izolasyonu özelliklerine sahip olan, bu özelliği sayesinde kış aylarında  dondurucu soğuklardan, yaz aylarında ise kavurucu sıcaklardan yüksek oranlarda  izolasyon sağlayan ponza madeni, özellikle toplu konutlar, iş merkezleri ve  otellerin yapımında tuğladan daha çok tercih edilmeye başladı.
                Türkiye Bims Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Serhat Sonugelen AA  muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 54 milyon metrekare ponza ve  bimsblok üretimi yapıldığını, bu üretim ile sektörün, Türkiye inşaat sektörünün  yüzde 40 'ına hakim durumda olduğunu söyledi.
                Türkiye genelindeki üretimin yüzde 50 'sinin Nevşehir 'de yapıldığını  belirten Sonugelen, Nevşehir 'den günde yaklaşık 250 TIR malzemenin çevre illere  ve yurtdışına gönderildiğini, Türkiye 'nin rezerv potansiyeli olarak ponza  üretiminde dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
                 TOKİ  tarafından yapılan konutların da yüzde 50 'sinde de ponzanın tercih  edildiğini kaydeden Sonugelen, 'Ponza ve bimsblok malzemeleri, düşük birim hacim  ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu, iklimlendirme özelliği, kolay sıva tutması, mükemmel akustik özelliği, deprem yük ve davranışları karşısındaki  elastikiyeti, yangına yüksek dayanımı ve alternatiflerine göre daha ekonomik
 oluşu gibi üstün özellikleri ile ön plana çıkıyor. Bu tür özelikleri nedeniyle,  ponza son yıllarda tuğlaya rakip oldu' dedi.
                Türkiye 'nin en güzel yapı projelerinde bimsbloğun kullanılmaya  başlandığını söyleyen Sonugelen, Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve  Sağlık Bakanlığı inşaatlarında bimsblokun tercih edildiğini ve bimsbloğun şu anda  inşaat sektörünün parlayan yıldızı konumunda olduğunu kaydetti.
                Ponza ve bimsbloğun, özelliklerinden dolayı inşaat ve yapı endüstrisinde  geniş bir kullanım alanı bulunduğuna dikkati çeken Sonugelen, şu bilgileri  verdi:
                '54 milyon metrekare ponza ve bimsblok üretimi ile Türkiye inşaat  sektörünün yüzde 40 'ına hakim durumdayız. Ponza taşı, inşaat sektörünün yanı sıra  ham madde olarak tarımda toprak ıslahında, tekstilde kot taşlamada, dericilikte  deri parlatılmasında, kozmetik sektöründe topuk taşı ve daha birçok sektörde de  önemli bir yer tutuyor. Sektörde, Türkiye genelinde yüzde 50 'si Nevşehir 'de olmak
 üzere 85 firma faaliyet gösteriyor. Sektördeki firmaları Türkiye Bims  Sanayicileri Derneği çatısı altında topladık. Dernek olarak topyekün yurt  kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışı ilişkileri organize  ederek mesleki gelişmeyi sağlıyoruz. Yeni iç ve dış pazarlar oluşturmak ve yüksek  teknolojiye ulaşabilmek için teknoloji transferi sağlamaya çalışıyoruz. Sektörü  geliştirmek için pazar ve stratejik planlamalar konusunda da çalışmalar  yürütüyoruz.'
                AA


Geri Dön