25 / 04 / 2024

Praktiker 5 ilde 5 mağaza açacak!

Praktiker 5 ilde 5 mağaza açacak!

Kâr edemiyor diye 2013’te Türkiye’den çıkan Alman Praktiker’i geçen yıl Practical Retail Holding geri getirdi. Şirket, Türkiye’de ‘Pratik’ adını verdiği 300-1.000 metrekarelik mağazalarla büyüyecek.



2013 yılı başında kâr edemediği gerekçesiyle Türkiye’den çıkma kararı alan Alman yapı market devi Praktiker, 22 Ekim 2014’te Hollanda merkezli Practical Retail Holding B.V. tarafından satın alınarak Türkiye’ye yeniden giriş yaptı. 

 

İlk yıl 40 milyon dolar yatırımla 30 mağaza açma hedefi koyan şirket, hedefini 300-1.000 metrekare arasındaki mağazalarda Praktiker Pratik; 1.000 metrekarenin üzerinde ise Praktiker mağazalarıyla hayata geçirecek. 

 

Her ilden talep geldi

400’ün üzerinde franchise talebi alan Praktiker, büyümesinde Pratik mağazalara ağırlık verecek. Şu ana kadar Datça ve İstanbul Gayrettepe mağazalarını açan şirket, önümüzdeki günlerde de Batman, Kahramanmaraş,  Ankara  Etimesgut, Gümüşhane ve Tarsus mağazalarını hizmete sokacak.

 

Praktiker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Yalçın, 2015 yılı için koydukları hedeflere rahatlıkla ulaşacaklarını anlattı. Türkiye’de her ilden talep aldıklarını kaydeden Yalçın, ilk başvurunun ise Batman’dan geldiğini vurguları.

 

Mağazaların boyutunu küçülttüklerini ve franchise ile büyümeye odaklandıklarını kaydeden Hasan Yalçın,  sözlerine şöyle devam etti:

 

Hedef 240 mağaza

 

“Çok seçici davranıyoruz. Bayileri de kendi mağazamız gibi görüyoruz. Kendi bölgesinde sadece finansal gücü olması yeterli değil. İtibarı olması gerekiyor. Çünkü lokalde itibar daha önemli. Bu yıl açacağımız 30 mağazanın çoğu Pratik olacak. Şu ana kadar Gayrettepe ve Datça mağazalarını açtık. 1.5 ay içinde 5 mağaza daha açacağız. Böylece 7 mağaza daha hizmete girecek. Antalya, Kayseri, Konya ve Bursa’dan ciddi talep alıyoruz. 1.500-2.000 metrekarelik mağazalarla büyümek istiyoruz. Büyük mağazalarda da 4 bin metrekareyi geçmeyeceğiz. Orta vade dediğimiz 2-3 yıl içinde 100, olgunlaşma dönemi dediğimiz 5 yıl içinde ise 240 mağazaya ulaşma hedefimiz bulunuyor.” 

 

Dünyaya örnek model olabilir

 

Pratik modelinin ilk kez Türkiye’de uygulandığına da değinen Hasan Yalçın, başarılı sonuçlar sayesinde bu modelin dünyada da kullanılabileceğini vurguladı. Yalçın, “Yapmaya çalıştığımız Praktiker Pratik ile şehrin dışında otomobille gidilen yapı marketini şehrin içine taşımaktı. Amacımız herkesin ev, ofis ve bahçesiyle ilgili temel ihtiyaçlarını en uygun fiyatla kendisine en yakın yerde karşılamak. 3-4 aylık süreçte şunu gördük insanlar bu konsepti sevdi. Beklediğimiz ilgiyi gördük. Ciddi bir pazar araştırması yaptık bu işe girmeden önce ve bunun karşılığını gördük” diye konuştu.

 

Yazlıklara özel mağaza

 

HASAN Yalçın, nüfusu 100 bini geçen yerlerde mağaza açmak üzere yola çıktıklarını ancak Bodrum gibi mevsimsel olarak nüfusun çok arttığı bölgelerde de mağaza açacaklarını anlattı. Yalçın, “Bodrum’un nüfusu yazın 1.5 milyonu geçiyor. Datça normalde 20 bin ama yaz döneminde artıyor. Datça’da mağaza açtık. Diğer bölgelerdeki fırsatları da değerlendireceğiz” dedi.



Vatan


Geri Dön