29 / 03 / 2024

Prof. Doğan Kantarcı'dan Kanal İstanbul için kritik uyarı!

Prof. Doğan Kantarcı'dan Kanal İstanbul için kritik uyarı!

Doğa Bilimci Prof. Doğan Kantarcı çılgın proje Kanal İstanbul ile ilgili çok kritik bir uyarı yaptı. Kantarcı, "İstanbul yaşanmaz hale gelir ‘çok uluslu bir ada’ oluşur" dedi.



Yoğun tartışma ve uyarılara rağmen iktidarın ısrarını sürdüğü ve bugün Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmesi planlanan çılgın proje Kanal İstanbul için Doğa Bilimci Prof. Doğan Kantarcı'dan çok kritik bir uyarı geldi. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Kantarcı, tehlikeli proje olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul projesinin etkilerini ela aldığı bir rapor hazırladı. Kanalda yaşanacak olası bir gemi kazası veya deprem durumunda İstanbul Havalimanı dahil bir çok alanı suların basacağını, İstanbul'un içme sularının ve yer altı sularının tuzlanacağını, verimli toprakların çorağa dönüşeceğini ve binlerce insanın öleceğini dile getirdi.

PARA İLE GEMİ GEÇİRME UĞRUNA

Para ile gemi geçirme uğruna kanal yapmanın anlamsız olduğunu söyleyen Prof. Kantarcı, riskleri şu şekilde dile getirdi: “Kanal İstanbul arazi rantı açısından ele alındığında, İstanbul 3. Havalimanı ile kanal arasında kalan Dursunköy-Arnavutköy arazisinin de imara açılması göz önüne alındığında konu açıklık kazanmaktadır. Kanal manzaralı yerleşim (uydu kent) reklamı ile bu arazinin ve diğer yerlerin yabancılara satılması ve gelir sağlanması umulmaktadır. Bu kadar çok yabancının İstanbul'a ve çevresine yerleştirilmesi ‘Çok uluslu bir ada' oluşumunu sağlayacaktır. Bu durum Türkiye'nin İstanbul ile Trakya'yı kaybetmesine de sebep olabilir. Kanal açılırsa İstanbul susuz kalır, İstanbul Havalimanı'nı su basar.”

 

Kanal İstanbul protokolü mahkemelik!

Kanal İstanbul ne aşamada? İhalesi ne zaman?


Geri Dön