25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul protokolü mahkemelik!

Kanal İstanbul protokolü mahkemelik!

Tartışmaların odağında yer alan çılgın proje Kanal İstanbul için 2018 yılında İBB-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında imzalanan protokole; TMMOB’a (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) bağlı 9 meslek odasının açtığı iptal davası karar aşamasına geldi.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun karşı olduğunu açıkladığı çılgın proje Kanal İstanbul projesinde protokol tartışması yaşanıyor.

Sözcü'den  Özlem Güvemli'nin haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın imzalanan işbirliği protokolünü hatırlatmasına sert tepki veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “23 Haziran 2019'da geçmişe dönük bu ve bu tür bütün anlaşmaları halk iptal etti zaten. Hiçbir hukuki geçerliliği olmayan anlaşmalar” demişti.

Tartışmaya sebep olan İBB-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolünün de mahkemelik olduğu ortaya çıktı.

Aralarında Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın da yer aldığı TMMOB'a bağlı 9 meslek odasının protokolün iptali istemi ile 10 Aralık 2018'de İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nde dava açtığı öğrenildi.

MECLİS YETKİSİ OLMADAN İMZALANMIŞ!

Dava konusu protokol, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iki bakanlık arasında 1 Ağustos 2018'de imzalandı.

Protokole dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal imza attı. Protokol imzalandıktan sonra konu, İBB Meclisi'nin 2018 ekim ayı oturumlarında gündeme geldi ve oy çokluğu ile Mevlüt Uysal'a protokol yapma yetkisi verildi.

Açılan davada iptal gerekçelerinin arasında Mevlüt Uysal'ın yetki almadan protokole imza atması da yer aldı. 

Dava dilekçesinde Büyükşehir Kanunu'na göre belediye başkanlarının sözleşme yapma yetkisini meclisten aldığı, bu protokolün ise meclisten yetki alınmadan Mevlüt Uysal tarafından imzalandığı bildirildi.

Kanal İstanbul işbirliği protokolünün yetkisiz imzalanmış bir protokol olduğu için iptali talep edildi.

SINIRLAR BELİRSİZ

Protokolün, Kanal İstanbul proje alanı ve 2013'te Bakanlar Kurulu kararı ile rezerv yapı alanı (yeni konut alanı) olarak ilan edilen alanı kapsadığı bildirilerek henüz sınırları belirsizken bakanlıklar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı iş ve işlemlerin belirlenmesinin hukuka aykırı olduğu savunuldu.

Ekolojik bir yıkım projesi olması sebebiyle de Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve ilgili mevzuata aykırı olan çılgın proje Kanal İstanbul  ile ilgili protokolün iptali de talep edildi.

İBB KARŞI SAVUNMA YAPMADI

Davaya bakan İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafları 26 Kasım tarihinde duruşmaya çağırarak savunmaları aldı. Duruşmaya 9 meslek odası adına Mimarlar Odası avukatı Berna Çelik, uzman olarak Prof. Dr. Doğan Kantarcı ile Şehir Plancıları Odası adına Prof. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu katılım gösterdi.

Davalı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı avukatları gerçekleştirilen duruşmada savunma yaptı.

Davalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi  ise duruşmaya katılmadı ve iptal istemine karşı savunma yapmadı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin kısa zaman içerisinde dosyayı karara bağlaması bekleniyor.

İBB'nin de protokolden çekilmek için davanın sonuçlanmasını beklediği belirtildi.

PROTOKOLE GÖRE İBB ARAZİLERİNİ DEVREDECEK

Tartışma yaratan protokole göre İBB ve İSKİ'nin kanal güzergâhında bulunan arazileri TOKİ'ye devredilecek. TOKİ'ye devredilen tüm alanlardan elde edilen gelir de Kanal İstanbul'un finansmanında kullanılacak.

İBB ayrıca Sazlıdere Barajı'nın içme suyu rezervinden çıkartılması amacıyla gereken işlemleri de yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, proje alanına ilişkin her ölçekte imar planlarını 18 ay içerisinde etaplar halinde Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunacak.

Kanalı kesen mevcut altyapı ve ulaşım sistemlerinin taşınmasını ve yapımını da sağlayacak.

 

Kanal İstanbul ne aşamada? İhalesi ne zaman?


Geri Dön