26 / 04 / 2024

TAKPAS'ın iptali ve Kanal İstanbul'da Arapların aldığı arazi miktarı TBMM'de!

TAKPAS'ın iptali ve Kanal İstanbul'da Arapların aldığı arazi miktarı TBMM'de!

Belediyelere görev alanı dışındaki taşınmazları sorgulama yetkisi veren TAKPAS Protokolü'nün iptal gerekçesi ve Kanal İstanbul güzergahında Arap şirketlerce satın alınan arazi miktarı meclis gündemine taşındı. CHP'li Karabat, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Belediyelere görev alanı dışındaki taşınmazları sorgulama yetkisi veren TAKPAS Protokolü'nün iptal gerekçesine ve Kanal İstanbul güzergahında Arap şirketlerce satın alınan arazi miktarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Karabat, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından alman komisyon kararında “belediyelerin kullanımına açılan belediye görev alanı dışında taşınmaz sorgulama yetkileri ile kayıtlarda bulunan şerh /beyan/irtifak, muhtesat/teferruat/eklenti, rehin ve buna bağlı diğer verilerin kullanılmasına yönelik yetkilerin 31/01/2020 tarihi itibari ile gerçek ve tüzelkişi sorgulama, zemin sorgulama, hissedar sorgulama, pasif parsel sorgulama, pasif malik sorgulama yetkilerinin ise 01/07/2020 tarihinde genel müdürlüğümüz ile belediyeler arasında imzalanan TAKPAS protokolünün ‘Tarafların yetki ve yükümlülükleri’ başlıklı 5.4. maddesi ile aynı protokolün ‘Sorgulama kriterleri” başlıklı 7.2. maddesi kapsamında kapatılarak...” şeklinde bir karar alınmıştır.

Bu kısıtlamanın özellikle Kanal güzergâhındaki arazi rantı tartışmalarının ardından gündeme gelmesi, toplumda Kanal Projesine karşı gelişen hassasiyet ve karşıtlığın bir sonucu olduğu değerlendirilmektedir.

Bu kısıtlamadan önce de Kanal Projesi güzergâhında bulunun kimi tapu kayıtları incelendiğinde bunların mülkiyetine ilişkin bilgilerin “gizli” ya da boş olduğu bizzat tarafımızca tespit edilmiştir. Bu durum, “hizmet” olarak sunulan Kanal Projesi’nin rant odaklı bir proje olduğu yönündeki kaygıları artırmaktadır. Hâlihazırda belediyeler, TAKPAS protokolü kapsamında tapu bilgilerini sorgulayabiliyorlar ve güncel değişiklikleri görebiliyorlardı. Alman karar gereğince İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediğiler ancak bakanlığın izin vermesi durumunda veri elde edebilecektir.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın soruları:

1- TAKPAS Protokolünün iptal edilmesinin gerekçesi nedir?

2- TAKPAS Protokolünün imkânları çerçevesinde Kanal İstanbul güzergâhında gayrimenkul toplayanların açıklanmış olmasının ve proje bölgesindeki mülkiyet haritasının paylaşmasının söz konusu protokolün iptal edilmesine etkisi olmuş mudur?

3- 2015 yılından beri Kanal İstanbul güzergâhında Arap TV'lerinde emlak satışına yönelik reklamların yoğunluğu dikkat çekmektedir. Kanal İstanbul güzergâhında özellikle Arap şirketlere ait arazi miktarı ne kadardır? Bu araziler ne zaman el değiştirmiştir?

4- İBB ve ilçe belediyeler gibi kamu kurumlarının tapu kadastro kayıtlarına ulaşmasında her hangi bir sakınca görülmekte midir?

5- 17-25 Aralık Operasyonları sonrasında Kanal güzergahında önemli mülkiyet değişimleri yaşanmış mıdır? O tarihten bu yana bölgede el değiştiren arazi miktarı ne kadardır?


Geri Dön